Полша блокира декларацията на лидерите на ЕС заради Доналд Туск

Правителството на Полша отказа официално да подкрепи заключителната декларация на лидерите на ЕС от срещата на върха в Брюксел, предаде ДПА.

Така Варшава изрази недоволството си от преизбирането на Доналд Туск (който е поляк - б.р.) за председател на Европейския съвет, срещу което тя възразяваше.

Туск не е в състояние да бъде безпристрастен в отношенията си с правителството във Варшава. Той не може да взима страна в политически конфликт, не може да взима страната на опозицията срещу демократично избрано правителство, твърди полският премиер Беата Шидло.

"Според мен е очевидно, че полското правителство реши по политически причини да наложи вето, или да не се съгласи с никое от заключенията, независимо от тяхното съдържание", каза Джоузеф Мускат - премиерът на Малта, която е ротационен председател на ЕС.

"Трябва да продължим да работим, за да ги върнем обратно в лоното. Това е политически сигнал и решение, което те са взели", добави той.

Същевременно Доналд Туск призова Полша да не руши мостовете с Европейския съюз и заяви, че ще направи всичко възможно да предпази полското правителство от политическа изолация в съюза, предаде БТА.

Заключенията от срещите на върха на ЕС обикновено нямат юридически обвързваща сила, но се смятат за политическа декларация за намерения от страните членки на ЕС.

Коментари в сайта

Последни новини