18 °C

НАСА откри загубен космически кораб на орбита около Луната

НАСА откри космически кораб, който загуби контакт със Земята преди осем години, в орбита около Луната.

Наземни радари на НАСА са открили малкия космически кораб на Индийската агенция за космически изследвания Чандраян-1. Той напусна Земята през 2008 г. и бе в орбитата около Луната, когато последно изпрати сигнал през август 2009 г.

Ако мислите, че не е толкова трудно да се намери космически кораб в орбита около най-близкия наш спътник, при размера на Чандраян-1 от около 1,5 метра той е просто точица около Луната. Малко известен факт е, че на Луната има региони, наречени mascons, или концентрации, които имат по-високо от средното гравитационно притегляне. Те привличат космическите кораби от орбита с течение на времето, а понякога дори ги карат да паднат на лунната повърхност.

Затова откриването на Чандраян-1, обикалящ около Луната, след осем години на радиомълчание е наистина чудно, след като орбиталния комплекс е класифициран като "загубен".

НАСА използва нова радарна техника, за да открие загубения космически кораб, с което демонстрират и че  могат да определят точно местоположението на все още активния Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА (LRO). Но за разлика от LRO, за който има точни данни за орбитата, където се намира, търсенето на Чандраян-1 изисквало малко по-детективска работа. Затова екипът първо прогнозирал къде Чандраян-1 може да е в момента. Най-доброто им предположение ебило, че ще бъде около 200 км над Луната в полярна орбита.

Въз основа на тази оценка, те насочили микровълни към северния полюс на Луната с помощта на огромната антена в комплекса Deep Space Communications в Калифорния и зачакали да се върнат.

Идеята е, че ако малкия космически кораб пресича пътищата на тези микровълни, те ще бъдат в състояние да ги открият. И точно това се случило - екипът открива, че малък космически кораб пресича пътя на микровълните два пъти за около четири часа и със същия орбитален период, който очаквали Чандраян-1 да има.

Те продължили "да слушат" и впечатляващото е, че за осем години корабът не бил изместил курса си.

Чандраян-1 е първата мисия на Индия до Луната, и неговата работа бе да извърши химическо и геоложко картиране. Той носеше баласт, който през ноември 2008 г. бе умишлено пуснат да се разбие в Луната. При това той взриви огромни количества лунен прах, който учените да проучат. С това бе осигурено първото солидно доказателство за воден лед на повърхността на Луната.

След 10 месеца Чандраян-1 приключи мисията си и изгуби контакт със Земята, както бе планирано.

Индия вече планира втората си мисия до Луната - Чандраян-2, която ще се състои от един орбитален апарат и ровър, за началото на 2018.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини