18 °C

НАСА откри загубен космически кораб на орбита около Луната

НАСА откри космически кораб, който загуби контакт със Земята преди осем години, в орбита около Луната.

Наземни радари на НАСА са открили малкия космически кораб на Индийската агенция за космически изследвания Чандраян-1. Той напусна Земята през 2008 г. и бе в орбитата около Луната, когато последно изпрати сигнал през август 2009 г.

Ако мислите, че не е толкова трудно да се намери космически кораб в орбита около най-близкия наш спътник, при размера на Чандраян-1 от около 1,5 метра той е просто точица около Луната. Малко известен факт е, че на Луната има региони, наречени mascons, или концентрации, които имат по-високо от средното гравитационно притегляне. Те привличат космическите кораби от орбита с течение на времето, а понякога дори ги карат да паднат на лунната повърхност.

Затова откриването на Чандраян-1, обикалящ около Луната, след осем години на радиомълчание е наистина чудно, след като орбиталния комплекс е класифициран като "загубен".

НАСА използва нова радарна техника, за да открие загубения космически кораб, с което демонстрират и че  могат да определят точно местоположението на все още активния Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА (LRO). Но за разлика от LRO, за който има точни данни за орбитата, където се намира, търсенето на Чандраян-1 изисквало малко по-детективска работа. Затова екипът първо прогнозирал къде Чандраян-1 може да е в момента. Най-доброто им предположение ебило, че ще бъде около 200 км над Луната в полярна орбита.

Въз основа на тази оценка, те насочили микровълни към северния полюс на Луната с помощта на огромната антена в комплекса Deep Space Communications в Калифорния и зачакали да се върнат.

Идеята е, че ако малкия космически кораб пресича пътищата на тези микровълни, те ще бъдат в състояние да ги открият. И точно това се случило - екипът открива, че малък космически кораб пресича пътя на микровълните два пъти за около четири часа и със същия орбитален период, който очаквали Чандраян-1 да има.

Те продължили "да слушат" и впечатляващото е, че за осем години корабът не бил изместил курса си.

Чандраян-1 е първата мисия на Индия до Луната, и неговата работа бе да извърши химическо и геоложко картиране. Той носеше баласт, който през ноември 2008 г. бе умишлено пуснат да се разбие в Луната. При това той взриви огромни количества лунен прах, който учените да проучат. С това бе осигурено първото солидно доказателство за воден лед на повърхността на Луната.

След 10 месеца Чандраян-1 приключи мисията си и изгуби контакт със Земята, както бе планирано.

Индия вече планира втората си мисия до Луната - Чандраян-2, която ще се състои от един орбитален апарат и ровър, за началото на 2018.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини