Рекордни жеги в Австралия. 30 починаха

Близо 30 души са починали в резултат на най-ужасната топла вълна в Южна Австралия за последния век, съобщават осведомителните агенции, цитирани от БГНЕС.

Горещините предизвикаха много горски пожари в южния щат Виктория, където трети ден термометърът се задържа над 43 градуса по Целзий. Огънят вече унищожи 10 къщи и изпепели 6500 хектара насаждения, приближавайки се опасно до ел. трансформатор, който осигурява ток за Мелбърн, втория град в Австралия.

Вече са прекъснати няколко високоволтови електропровода след експлозия на електрическо реле, причинена от високите температури. От снощи над 500 000 домакинства и търговски обекти в Мелбърн са на тъмно. Според министъра на здравеопазването на щата Аделаида Джон Хил в петък от големите горещини са починали 22 души на възраст над 70 години. Тази сутрин спасителните служби са регистрирали още шест смъртни случая.

Метеорологичната служба на Австралия съобщи, че на места в държавата-континент температурите са достигнали 48 градуса. Прогнозите са, че горещините ще продължат и през следващата седмица.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини