Прокурори бойкотираха среща с Кьовеши за румънския опит

Нито един прокурор не уважи конференцията с главния прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, която днес гостува в Съдебната палата, за да сподели румънския опит в борбата с корупцията.

Събитието бе дългоочаквано, тъй като постигнатото от румънска съдебна система се сочи за особено успешно и е смятано за една от причините страната да дръпне значително в развитието си пред България.

Кьовеши говори в тържествената зала на Върховния касационен съд, а поканени бяха президентът, премиерът, конституционните съдии, главният прокурор, ВСС и други представители на съдебната власт, както и неправителствени организации.

Макар да бе поканен, главният прокурор Сотир Цацаров не уважи презентацията на Кьовеши. Румънската му колежка сподели, че има уговорена среща с него в петък.

В залата нямаше и представители на прокуратурата, които да се запознаят с работата на румънския модел. Въпроси на Кьовеши зададоха само съдии. Не присъстваха също и премиерът. който беше поканен, а и много от членовете на ВСС - от т.нар. мнозинство около Димитър Узунов и Ясен Тодоров. Последните са отявлени критици на модела в Румъния. От членовете на ВСС дойдоха Соня Найденова и Калин Калпакчиев. По времето на презентацията ВСС провеждаше редовното си заседание.

"Ние не отиваме на работа, казвайки си днес ще обвиним един депутат, а утре един магистрат. Ние не разследваме политиците, защото са политици", коментира Лаура Кьовеши.

Президентът Румен Радев също отсъстваше, но се е срещнал с румънката в сряда.

През цялото време на презентацията хора на Бареков тропаха по вратата на залата.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини