Английският език е най-предпочитан за втора матура

52 553 младежи ще се явят на изпита по български и литература през май

Английският език за първи път измества географията като желан предмет за втората задължителна матура. Това показват данните на просветното министерство за младежите, подали заявления за явяване на тазгодишните държавни зрелостни изпити. Тенденцията вероятно се дължи на все по-универсалното приложение на матурите като вход за университетите. Крайният срок за участие на изпитите през майската сесия изтече на 17 март. Първата матура по български език и литература е планирана за 19 май, а втората - по предмет по избор - на 22 май.

Данните на МОН затвърждават тревожната тенденция все по-малко младежи да се явяват на задължителните матури. За тази година например заявления за участие на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература са подали 52 553 души, като в това число влизат и хората, които не са успели да положат изпита през минали години. При 54 346 души, колкото е випускът на дванадесетокласниците през т.г., това означава, че поне около 2000 зрелостници, завършващи т.г. средно образование, нямат никакво намерение дори да се пробват на изпита по български. За сравнение през миналата 2016/17 г. заявления за участие на матурата по български подадоха 52 хил. младежи, с около 1000 по-малко от випуска, който тогава бе 53 298 души. Реално на първата матура пък се явиха едва 47 хил. души (а на втората - 48 хил.). 

Общо 53 340 младежи пък са подали заявления за явяване на втората матура на 22 май т.г. Както и м.г., предметът биология и здравно образование е най-желан за втори зрелостен изпит. Заявления за участие на него са подали 14 053 души. На второ място по брой на пожелалите да се пробват е английският език - той е предпочетен от 11 616 души за сметка на предмета география и икономика, който е избран от 8677 и с това се нарежда на трето място по "харесване". 2868 са подадените заявления за изпит по математика, по история и цивилизация те са 1427, а по немски език - 1031. Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по италиански език - 81. 

За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии и паралелки ще имат възможност да избират дали да полагат втората задължителна матура по общообразователен предмет, или вместо нея в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 7601 младежи са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит. 

За трети зрелостен изпит по желание са кандидатствали 751 ученици, което е със 190 повече от миналата година. Изпитите по желание ще са в периода от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

МЕРКИ

За първи път т.г. матурите официално ще бъдат проведени на модули, като опит да се попречи на поголовното преписване. Рестриктивната мярка бе изпробвана пилотно през 2016 г. на септемврийската поправителна сесия. Някои матури, като тази по български език например, ще бъдат на три модула - първите два (въпроси с отворени и затворени отговори) ще са по 1 час, а третият - писане на съчинение - 2 часа, като абитуриентите ще могат да напускат изпитната зала едва след като приключат и предадат всеки от модулите. По други предмети пък модулите ще са само два.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини