Плащаме 200 млн. за медицински изделия - протези, пирони

Близо 200 милиона лева годишно доплащат българските пациенти за медицински изделия, които не се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В това число влизат пирони, протези и различни видове импланти.

Болните и техните близки са принудени не само да си ги купуват, но и да поемат за своя сметка и поддръжката им, като се започне от консумативи и се стигне до ремонти, пише "Монитор".

Такъв например е случаят с кохлеарните апарати за деца с намален слух. Те се заплащат от здравната каса, но не и ремонтът им, който може да достигне до 4000 лв.

Самите апарати се състоят от две части – вътрешна, която се имплантира, и външна – за ухото. Външният процесор работи с три батерии, които се сменят на всеки три дни и се плащат от родителите. Според лекари процесорът трябва да се сменя на всеки 5-6 години, тъй като се амортизира и чупи. Освен това през такъв период фирмите пускат на пазара нови модели и спират производството на резервни части за старите модели.

Децата с кохлеарни импланти у нас са около 400. Родителите им настояват държавата да финансира поддръжката на въпросните медицински изделия, без които малчуганите не чуват.

Оказва се също, че пациенти с инвалидизиращи заболявания вече са отрязани от лечение в чужбина за сметка на държавата, защото такова има и в България независимо че в нашата страна то не се поема от НЗОК и е изцяло за сметка на пациентите. Става въпрос за лечението на пациенти с Паркинсонова болест с имплантиране на електроди в мозъка.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини