Преобразуват училището в кв.Черноконево от основно в обединено?

Предложение да бъде преобразувано от основно в обединено училище ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в кв.Черноконево ще разглежда утре местният парламент в Димитровград. Точката е залегнала в дневния ред на редовното мартенско заседание. Според намерението, учениците там ще завършват 10 клас, вместо 8 клас, както досега.

Докладната в Общинския съвет внася кметът Иво Димов, който посочва, че целта е ученици от социално уязвими групи да имат възможност да завършват първи гимназиален етап на средното образование с придобиване на квалификация по част от професия. В училището в Черноконево в момента се обучават 177 ученици в 9 паралелки от 1 до 8 клас. 

Учебното заведение е единствено за трите квартала – "Марийно", "Вулкан" и "Черноконево". През последните години там са обхванати в задължително обучение деца до 16 години и няма паралелки под минимума. Средно 18 ученици от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" всяка година получават свидетелство за основно образование.

"Проучванията показват, че поради финансови, социални и културни проблеми и различия около 30% от осмокласниците от малцинствата не продължават образованието си. Според мнението на родители и учители от училището, ако се осигури възможност да продължат в първи гимназиален етап в ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, всички ще останат. Създаване на предпоставки за реално намаляване на процента отпаднали от училище ученици от уязвими групи е сериозен аргумент в подкрепа на предложението на учителския колектив и ръководството на училището в полза на това то да се преобразува", мотивира се кметът. Решението трябва да вземат на сесия димитровградските съветници.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини