Идентифицираха атентатора самоубиец от метрото в Санкт Петербург

Руски гражданин, роден в Киргизстан, е вероятният извършител на атентата в метрото в Санкт Петербург вчера.

Това заяви представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на тази бивша съветска република в Централна Азия, цитиран от РИА Новости. Русия отправи по-рано официално искане до Киргизстан да идентифицира заподозрения, както и до други бивши съветски републики. Киргизките спецслужби сътрудничат с руските във връзка с взрива в метрото,съобщи Интефакс, като цитира източник от службите. 

"Потвърждаваме, че предполагаемият атентатор е роденият в Киргизстан през 1995 г. и гражданин на Русия Акбаржон Джалилов. Той е родом от град Ош", съобщи представител на пресслужбата на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан.

Акбаржон Джалилов е навършил 22 години два дни преди атентата.

По-рано появилите информации, че терористът е младеж от Казахстан, са категорично опровергани. Мъжът на разпространената снощи снимка не е извършителят.

Мъжът, заснет от наблюдателна камера и сочен по-рано за атентатор, сам се явил в полицията и заявил, че няма нищо общо с експлозията.

По-рано днес представител на властите в друга република от бившия СССР - Казахстан, потвърди, че руски гражданин от средноазиатски произход е заподозрян за атентата. Нургали Билисбеков, зам. -председател на казахстанския Комитет за национална сигурност (КНС), уточни, че заподозреният е роден в Централна Азия, но не е от Казахстан. Той категорично опроверга твърденията за студента Максим Аришев.

Взривът избухна в третия вагон на влака в метрото в 14.53 ч. вчера (московско време). Взривното устройство е имало многобройни осколъчни елементи - гайки и топчета, вероятно е било носено на кръста, заключават експерти по нараняванията на загиналите. Няма съмнение, че атентаът е самоубийствен, според неофициален източник от раследването. Открита е откъсната ръка с жици по нея сред човешките останки във взривения вагон. Има разминаване в информацията за броя на жертвите.

Взривеното устройство е аналогично на онова, което бе обезвредено вчера в друга станция на метрото "Площадь Восстания". То е било с мощност 200-300 грама тротилов еквивалент. Служителят, цитиран анонимно от ТАСС, не е сигурен дали бомбата във вагона също е била монтирана в пожарогасител като обезвредената. Експертизата ще установи дали събраните късове са от пожарогасител. Но взривното вещество в двете устройства е едно и също.

Официално се съобщава за 11 загинали във взривения вагон в Санкт Петербург, други 3 души са починали от раните си в болницата. В болници в града се лекуват в момента 49 пострадали, 13 души вече са вече в домовете си, след оказана медицинска помощ.

В Санкт Петербург е обявен тридневен траур.


Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини