Тръмп и Мей вярват, че могат да убедят Путин да се откаже от Асад

Съществува "прозорец на възможност" да се убеди Москва да прекрати подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.

Тази позиция споделиха британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп по време на телефонен разговор, съобщават световни агенции.

"Премиерът и президентът са съгласни, че сега съществува прозорец на възможност да се убеди Русия, че съюзът с Асад повече не е от стратегически интерес за Москва", каза говорител на британския кабинет.

Телефонният разговор е проведен седмица след химическа атака в сирийския град Хан Шейхун, при която загинаха най-малко 87 държави. Няколко дни по-късно Вашингтон проведе първата директна атака срещу сирийските правителствени сили.

По време на разговора, проведен преди предстоящата визита на държавния секретар Рекс Тилърсън в Москва, Тръмп и Мей смятат, че това предоставя възможност за напредък и трайно политическо уреждане на кризата.

Великобритания обяви, че "напълно подкрепя" американските удари. Лондон и Вашингтон ще продължат да оказват натиск върху Русия, за да спре подкрепата за Сирия. Външният министър на Обединеното кралство Борис Джонсън отмени заплануваното за вчера посещение в Москва.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини