Президентът Румен Радев направи официално обръщение към нацията

На 19 април свиквам 44-то Народно събрание. Изборите откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на опити за вмешателство отвън, заяви президентът Румен Радев в днешното си обръщение към нацията.


В изпълнение на Конституцията свиквам Народното събрание на 19 април. Тези избори предизвикаха някои проблеми. Станахме свидетели на опити отвън да се повлияе на изборните резултати. Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите тази тема беше бързо затворена, но проблемите остават. Това каза президентът Румен Радев в обръщението си.

Правят се систематични и дълбоки опити за чуждо влияние върху политическия живот в България. Днес са необходими отговорни действия-законодателни и организационни. Но не заклинания, а закони са необходими, подчерта държавният глава.

Върху следващото Народно събрание лежи отговорността да предприемат необходими промени. Те трябва да бъдат насочени към възможностите за намеса върху нашата независимост.

Някои съзряха върху предложените идеи от Министерството на правосъдието за уседналостта ограничаване на права на българите зад граница. Най-важното е, българите в чужбина да могат да се върнат в една независима и суверенна държава. Сега на ход е парламента, подчерта президентът.

Очаквам да се излъчи стабилно управление, което да изпълни предизборните си обещания. То трябва да се пребори с проблемите на бедността и корупцията. Пожелавам успех на всички народни представители, завърши Радев.


Неотдавна министерството на правосъдието предложи законови поправки, които въвеждат три месеца уседналост при гласуване на парламентарни и президентски избори. Проектът беше оттеглен, тъй като предизвика напрежение.

Оглавяващият законодателната дирекция в министерството, който беше уволнен, обясни, че изискването да тримесечна уседналост е включено в проекта по настояване на Президентството.

В писмена позиция Румен Радев обясни, че няма да бездейства, когато се засяга суверенитетът на България и припомни за засилващите се опити за външно вмешателство в изборния процес.

Междувременно държавният глава поиска от ЦИК данни за гласуването на българите в чужбина от 2009 година досега.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ре
    реалист
    2 -1
    09:05, 12 апр 2017
    Г-н Президент кажете си вашето становище точно и ясно а не търсете мнението на народа и парламента Кажете за влиянието на Русия отностно изборите в България за Решетников за кадруването на служебното правителство вие сте избран мажоритарно и трябва да застанете с авторитета си
  • 2
    Ко
    Коко
    3 0
    12:10, 12 апр 2017
    Хасковски селяндур!
    Разликата между селянин и селяндур е огромна. Селяндури има и на центъра на Ню Йорк, и в София. Селяни малко останаха. Селянин е достоен човек, който изкарва прехраната си със собствените ръце
Последни новини