Лондон първи разбрал за контакти между Тръмп и Москва

Британските разузнавателни агенции са изиграли решаваща роля за уведомяването на колегите си от Вашингтон за контакти между членове на предизборния екип на Доналд Тръмп и руски агенти, пише "Гардиън".

Центърът за правителствени комуникации (GCHQ) първи е научил в края на 2015 г. за подозрителни "контакти" между фигури от щаба на Тръмп и заподозрени руски агенти, каза източник, близък до британското разузнаване.

Тази разузнавателна информация е предадена на САЩ като част от рутинния обмен на информация.

До лятото на 2016 г. редица западни агенции са споделили допълнителна информация за контакти между вътрешното обкръжение на американския лидер и руснаците, разкриха източници.

Според разкритията държави като Германия, Естония, Полша, Франция и Холандия са предоставили допълнителна информация на САЩ по казуса.

Става ясно, че Центърът за правителствени комуникации не е провеждал конкретна операция срещу Тръмп или екипа му. Разговорите са били засечени случайно като част от рутинно следене на руските разузнавателни активи.

Все още различни институции в САЩ продължават да разследват дали екипът на Тръмп е поддържал контакти с руснаците, започнало от ФБР в края на юли 2016 г.

Един източник нарече британската разузнавателна агенция "принципният информатор".

Британското издание е научило, че ФБР и ЦРУ бавно са оценили естеството на контактите между екипа на Тръмп и Москва преди президентските избори в САЩ. Това отчасти се дължи на американски закон, който забранява на американските агенции да подслушват комуникациите на гражданите на САЩ без съдебна заповед.

"Изглежда, че американските агенции са спели. Те (европейските агенции) са заявили: "Има контакти между приближени на господин Тръмп и хора, които се вярва, че са руски разузнавачи. Трябва да сте внимателни с това". Посланието беше: "Внимавайте. Тук има нещо, което не е наред", добави източникът.

Според информацията тогавашният шеф на Центъра за правителствени комуникации Робърт Ханигън е предал материал на шефа на ЦРУ Джон Бренън през 2016 г. Материалите са били с такъв гриф за секретност, че са предадени на "директорско ниво". Бренън е използвал информацията на британското разузнаване и други партньори, за да започне разследване в агенцията.

Смята се, че американското разузнаване "много късно е влязло в играта".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини