Модерна апаратура за новородени пристига в 34 болници в страната

С доставката на 437 модерни апарата в 34 лечебни заведения в страната успешно приключва проект за подобряване на пренаталната диагностика и неонаталните грижи в България, обяви Министерството на здравеопазването днес.

Проектът е на общо стойност от над 12.7 млн. лв. и включва свръхмодерна апаратура за механична вентилация и за постоянно положително налягане в дихателните пътища, мобилни рентгенови и ултразвукови апарати, транспортни кувьози, кувьози за специални грижи за новородени деца и за интензивни грижи за недоносени деца с екстремно ниско тегло, монитори за основни жизнени функции с пулсоксиметър, апарати за церебрално функционално мониториране, апарати за инхалаторно приложение на азотен окис и други.

Осъществен е по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

"Служебното ръководство на здравното министерство завари проекта като рисков, но успя да мобилизира усилията на специалистите и да го изведе до успешен финал", коментираха от ведомството при отчитането на проекта днес. "Проектът е много мащабен и изключително важен за преодоляване на регионалните демографски дисбаланси", подчерта заместник-министър Атанас Кундурджиев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини