Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово! Днес православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника.

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред т.нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - победата на Исус Христос над смъртта.

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна седмица, означаваща страдание. Нарича се още и "велика седмица". Това са последните дни от земния живот на Исус.

Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

На днешния ден цялото семейство се събира, а хората се поздравяват с "Христос воскресе". На трапезата трябва да има червени яйца и козунак. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини