Събор за богомилския дух и култура в края на април край Велики Преслав

Четвърти събор на последователите на богомилите подготвят организаторите от Асоциацията на българите по света и фондация "Виделей". Той ще се проведе между 28 април и 1 май край старата българска столица Велики Преслав. Сред лекторите, заявили участие, са проф. Валерия Фол, проф. Диана Гергова, проф. Добрин Добрев, проф.Веселин Панайотов, доц. Веселина Вачкова, академици към Чувашкия университет Христо и Галя Маджарови, Филип Филипов - астролог, астроном, физик и изследовател, Спас Мавров - тангрист, писател и изследовател и много други. Художничката Лили Димкова идва с картините си, за да отбележи с изложба своята 85-годишнина.

Беседите ще са в читалището на Велики Преслав, където се събират около 500 души. Част от темите ще са "Учението за безсмъртието при траките - гети и неговото развитие като българска духовна традиция при богомилите", "Символиката на Богомилите в каменната пластика - стечките", "Писменото и устно слово, доктрината на богомилите, "Богомилската алтернатива" и др.

На 1 май ще се изпълнят ритуал по посрещане на Слънцето и молитва за българския народ. Следва посещение на Плиска, където в Двора на Кирилицата ще започнат тържествата по отбелязване делото и осветяване паметника на цар Борис Покръстител. Там също ще се проведат беседи. Темите са "Цар Борис и Първата Българска държава", "Княгиня Елена - Олга, истина и легенди", "Македония - да или не", подготвена е и викторина с деца "Първо Българско Царство".

Всички мероприятия са с вход свободен, но организаторите не крият, че имат нужда от подкрепа за разходите по настаняване на лекторите и част от съставите, които ще участват. Подпомагането им е доброволно, на сайта на "Виделей" са посочени начините, по които то може да стане.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини