Учени установиха става ли за пиене бирата след ядрен взрив

Когато се взриви ядрена бомба, разрушенията са мащабни и ужасяващи.

Сградите падат, почти всички запалимо избухва в пламъци, много хора умират – някои веднага, други в резултат на изгаряния или лъчева болест.

Не всичко е в руини обаче.

Всъщност има добри шансове преживелите ядрена война, да се справят с постапокалиптичните развалини като утолят жаждата си с една бира или безалкохолна напитка без да се притесняват, твърди в блога си Робърт Крулуич.

От 1945 до края на 60-те, американското правителство провело няколко ядрени теста в пустинята Невада.

При един от тях, наречен Операция чайник, били взривени 14 ядрени бомби, целта била да се изпробва ефективността на няколко нови ядрени оръжия. В рамките на експеримента, изследователите искали да установят и каква ще е съдбата на няколко метални кутийки и бутилки.

Резултатите от експеримента били озаглавени: “Ефектът на ядрената експлозия върху фабрично запечатани напитки”

Или както пише Крулуич в поста си:

“През 1956, Комисията за ядрена енергия взриви две бомби, една с енергия равняваща се на 20 килотона тротил, другата на 30 килотона тротил в пустинята Невада. Бутилките и металните кутийки бяха внимателно поставени на различно разстояние от епцентъра на взрива.

“Най-близките контейнери бяха поставени на около 322 метра разстояние, а най-далечните на няколко мили”

И макар бирите в най-голяма близост до взрива да били леко радиоактивни, изследователите заключили, че са все още годни за пиене, поне в спешни случаи. Напитките поставени на по-далчено разстояние били значително по-слабо облъчени.

Учените лично изпробвали напитките, повечето били определени за напълно годни за консумация, с изключение на най-близко разположените до взрива.

Разбира се, ако в града ви падне ядрена бомба, едва ли освежаващите бира и безалкохолни напитки ще са първия ви приоритет. Ядреният взрив генерира огромно количество радиоактивни пепел и прах, наречени отлагания - всъщност учените искали да проучат именно техния ефект.

Някои отлагания са част от самата бомба, но почвата, пясъкът, скалите, дърветата и други отломки засмукани от експлозията също биват изпелени и се превръщат в отлагания. Вятърът след това разнася отлаганията далеч от епицентъра на взрива.

Ако преживеете ядрен взрив, трябва веднага да намерите здрав и дебел подслон, за да избегнете непосредствената опасност от радиоактивните отлагания.

В случай на опасност от подобни събития в близко бъдеще, най-добре би било да заредите бункера си с храни и напитки с дълъг срок на годност.

Източник: sciencealert.com
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини