Премиерът Герджиков разговаря с представители на "Нова Република" за антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром"

Министър-председателят Огнян Герджиков се срещна с представители на политическата коалиция "Нова Република" Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов по тяхно искане. Темата на разговора бяха действията, които българската страна предприема за защита на националните интереси във връзка с антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром".

Министърът на енергетиката Николай Павлов информира, че в момента държавните дружества "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които "Газпром" внесе в ЕК. Експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона, информират от пресслужбата на Министерски съвет.

Утре представители на министерствата и на трите енергийни компании ще участват в обсъждане по темата на международен газов форум във Варшава, организиран от Министерството на енергетиката на Полша.

На 13 март Еврокомисията прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Възможно е след финализиране на анализите българската страна да поиска удължаване на срока за отговор.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини