Успешен брак – дълъг живот

Успешният брак, също както и продължителната, заредена с положителни емоции връзка ще ви помогнат да живеете по-дълго. Така твърдят американски учени след 13-годишно изследване, проведено сред хора на средна възраст.

Според изнесените данни, жените и мъжете, които имат трайна и успешна връзка, са със значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, предизвикани както от биологични, така и от психични фактори.

Линда Гало от Университета на Сан Диего, Калифорния и учени от Университет ан Питсбърг, Пенсилвания в продължение на 13 години са следили за евентуалното наличие на рискови фактори за сърдечни заболявания сред няколко хиляди доброволци на възраст между 42 и 50 г.

Периодично те са тествали кръвта им, измервали са теглото и височината им и са следили за наличието на вредни навици като пушене и прекомерна употреба на алкохол.

Едновременно с това е било следено и тяхното психично здраве - евентуалното наличие на свръхвъзбуда и депресии, устойчивост на стрес - все фактори, увеличаващи вероятността от поява на сърдечно-съдово заболяване.

Участниците в наблюденията са попълвали всяка година и въпросник за това как оценяват своя живот с партньора си - колко време и как прекарват с него/нея, как оценяват разбирателството си по отношение на финансови въпроси, близост на интереси, темперамент и секс.

"Успешният брак, както и равностойното на него трайно съжителство, безспорно са важен фактор, който намалява риска за сърцето", твърдят авторите на изследването, цитирани от Ройтерс, "Бракът, освен всичко останало, е и начин човек да се чувства пълноценна част от обществото - да носи своите отговорности и да изпитва удоволствие от общуването. С това той предпазва от социална изолация и спомага за по-доброто здраве".

Освен това учените правят извода, че жените са по-податливи на неуспехите в съжителството си със своя партньор и тези провали се отразяват повече и върху физическото и върху психичното им здраве, дори в една сравнително успешна връзка.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини