Чуйте звука от преминаването на "Касини" между Сатурн и пръстените му (видео)

Пространството между Сатурн и неговите пръстени е отчайващо мълчаливо: Изследователите бяха изненадани, че  космическият кораб "Касини" не се сблъска с почти никакъв прах и отломки по време на първото драматично гмуркане на космическия апарат през пролуката. Можете да чуете странната липса на въздействия в новото видео на НАСА.

На 1 май корабът направи второто от 22-те такива близки прелитания през пространството между Сатурн и най-вътрешния от пръстените му. Когато Касини направи първото си прелитане миналата седмица, той обърна с голямата си антена пред себе си като щит. Но в крайна сметка това се оказа ненужно: Космическият кораб срещна много малко частици и никоя от тях не беше по-голяма от тези в дима (около 1 микрон), съобщиха представители на НАСА.

Районът между пръстените и Сатурн е "голяма празна ", казва ръководителят на проекта "Касини" в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния. "Касини ще продължи курса си, докато учените работят върху тайната на това, защо нивото на праха е много по-ниско от очакваното."

Изследователите откриха, че досега неизследвания регион е изненадващо празен от прах и отломки. Макар и неочаквана, липсата им със сигурност е добре дошла: второто гмуркане на Касини на 1 май бе през район, много близо до първото му гмуркане, и така учените бяха свободни да ориентират космическия кораб както искат, вместо да използват отново антената му като щит. 

Данните от преминаването през пролуката, събрани с инструмента на радио и плазмени вълни на Касини, който се издига зад антената, действаща като щит. Изследователите превръщат тези данни в аудиоформат. В резултат на това ударите на частици прах в антената на инструмента звучат като изсвирване и пукане.

Когато Касини мина покрай пръстените на Сатурн по-рано в мисията си, той откри стотици частици в секунда. Но при това пресичане - между пръстените и планетата, бяха открите само няколко.

"Беше малко объркващо - ние не чувахме това, което очаквахме да чуем", казва Уилям Курт, ръководител на екипа на инструмента в университета в Айова, Айова Сити. "Слушах данните от първото гмуркане няколко пъти и вероятно мога да преброя на пристите на ръцете си на въздействията от прахови частици, които чух".

По време на второто си преминаване Касини калибрира своя магнитометър и изследва и наблюдава фините структури в пръстените на Сатурн. Ъгълът на космическия апарат позволява той да изследва състава на спътника на Сатурн Рея. По време на пресичането Касини достигна на 2930 км от облаците на Сатурн, където налягането е същото като това на Земята на морското равнище; и се премина на 4,780 км от най-вътрешния пръстен на Сатурн.

След като завърши своите 22 гмуркания през различни части на пръстена, космическият кораб ще се потопи в атмосферата на Сатурн на 15 септември в "Големия финал" на мисията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини