Турски прокурори поискаха над 3 000 доживотни присъди за Гюлен

Турски прокурори поискаха 3623  доживотни присъди за мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е сочен за организатор на неуспелия преврат в Турция на 15 юли миналата година, съобщава БТА като се позовава на в. "Хюриет дейли нюз". 

В допълнение към тези присъди, прокурорите искат също 2923 години затвор за Гюлен и глоба равняваща се на 2,2 милиона дни затвор, също е наложена на Гюлен.

Същевременно турската полиция е установила, че Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), в която членуват последователите на Гюлен, укрива свои членове в убежища, докато уреди заминаването им в чужбина. В. "Миллиет" съобщи днес, че след като полицията разбрала за тези убежища, е осъществена операция на адресите.

Истанбулската полиция е провела антитерористична операция в рамките на разследването и са били издадени заповеди за арест на 78 лица. Полицията е установила, че 62 от общо 78 издирвани заподозрени са били в Истанбул на 22 април и полицаите са претърсили 53 адреса в 21 района. Четиридесет и двама заподозрени са били заловени при споменатата операция, а 19 други са задържани по-късно. Докато 40 от заподозрените са арестувани, издирването на още 17 продължава, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Сред арестуваните е собственикът на веригата хотели Емекс Садеттин Улубай.

Според полицията сред укриваните членове на ФЕТО има полицаи и войници, както и гюленисти от разузнавателната агенция МИТ.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини