Обмислят прошка за просрочените ипотеки

Независимите народни представители Минчо Христов и Стела Банкова предлагат при шест или повече просрочени вноски банката да обявява ипотечния кредит за предсрочно изискуем. Предложенията са част от промени в Закона за кредитните институции, съобщава Монитор.

Парламентът обсъди вчера измененията на първо четене. Христов твърди, че в момента банка може да конфискува и продаде жилището на длъжника си при една просрочена вноска по ипотечен кредит.

Според вносителите е необходим толеранс за погасяване на вноските в условията на световна финансова криза, защото много граждани могат да изпитат затруднения да погасят месечната си вноска и да загубят жилищата си.
Законопроектът на Христов и Банкова не е подкрепен от комисията по бюджет и финанси. В становището на комисията се посочва, че от Българската народна банка и Асоциацията на банките в България са възразили срещу предложените изменения с аргумента, че защитават едностранно интересите на кредитополучателите, без да се отчита влиянието върху сигурността на банковите активи.
Депутатите обсъдиха на първо четене изменения в закона, внесени от Министерския съвет. Промените, които се подкрепят от бюджетната комисия, бяха представени от заместник-министъра на финансите Кирил Желев. Със законопроекта се въвеждат пет критерия, въз основа на които ще бъде извършвана преценката от БНБ като надзорен орган.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини