Лозан Панов започва разговори с парламентарните сили за съдебната реформа

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че започва поредица от срещи с парламентарно представените партии по въпроса за съдебната реформа. Той даде заявката преди срещата си с премиера Бойко Борисов днес, провокирана от липсата на институционални реакции след разкритието за срещата на издателя на в. "Сега" Сашо Дончев с главния прокурор Сотир Цацаров и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов.

"Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички парламентарно представени формации с оглед на бъдещи законодателни промени във връзка с реформата в съдебната система", заяви Панов. Той добави, че ще настоява да се води протокол от днешния разговор с Борисов.

Председателят на ВКС добави, че с премиера ще бъде коментиран и въпросът за срещата между Сашо Дончев и главния прокурор. Той коментира и отказа на президента Румен Радев да се намеси по въпроса с мотива, че не е "разследващ орган или следовател" и че буди недоумение точно председателят на ВКС да го призовава за действие в разрез с конституцията.

"Президентът направи своя избор, нека да уважим това", посочи той. Панов допълни, че продължава да очаква среща с държавния глава, тъй като в писмото си до него не е искал единствено реакция за срещата, а и президентът да инициира дебат за промени в конституцията.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини