Момчиловци празнува – почита храмов празник и паметта на отец Канев

    Десетки момчиловци изпълниха днес храма „Св.Св. Константин и Елена” в селото за празничната литургия и храмовия празник на 180-годишната църква. В този храм повече от 50 години е служил стожерът на духовността в Родопите отец Константин Канев.

    Да почетат 100-годишнината от рождението му жители и гости на Момчиловци се събраха вчера в залата на НЧ „Светлина 1925”. В чест на отец Канев е издаден юбилеен вестник, а в читалището са подредени две изложби – едната за живота и делото на отеца и изложба от деца, които са го нарисували,  както го усещат.

     Константин Канев е роден на 26.02.1917 г. в село Момчиловци. През 1939 г. завършва Духовната семинария в Пловдив. През 1941 г. става свещеник в родното си село . Оттогава започва сериозни проучвания на историята на родния си край. Пише разкази и очерци, които Николай Хайтов забелязва и започва да публикува в списание „Родопи”. Работи на Канев излизат и в списание „Фото” – това са очерци за първите фотографи в Родопите. През 1975 г., пак с подкрепата на Хайтов, се появява големият му труд „Миналото на село Момчиловци, Смолянско“. Принос към историята на Средните Родопи”, издателство на Отечествения фронт. По-късно публикуваните в списание „Родопи” разкази на Канев са събрани и издадени в книгата „Родопски сказания” 1983 г., изд. „Георги Бакалов”, Варна. Канев е автор на още един сборник разкази – „Юдина ела”, 1988 г., изд. „Хр. Г. Данов”, Пловдив. Вече след смъртта на големия писател и краевед се появява издание на събраните му разкази – “Родопски сказания” /2004, Смолян/. Член на СБП. Умира на 29.06.1998 г.

    На честването в читалището за отец Канев разказа неговата внучка Mapия Kaнeвa – Cимидчиeвa. „Историята се превръща в една от страстите му. Тази страст е вдъхновена от любовта към родното село и хората. В историята той вижда не толкова политически и икономически промени, колкото сбор от човешки съдби.Има таланта да се поставя на мястото на хората от миналото и да разбира мотивите за тяхното поведение и постъпки не от гледна точка на неговото съвремие, а от гледна точка на съответната епоха“, каза внучката му.

    По негова идея се създава музей за историята на селото към читалището, като се събират над 2700 експоната. Отецът става най-големият дарител на музея. Пише от 1940 г. до 1975 г. историята на селото. Пише разкази, свързани с действителни случаи. Проучва и родовете на Момчиловци.
    Проповедите му били винаги емоционални, и в същото време много актуални. „Днес фактът, че Момчиловци е с най-здравите християнски традиции се дължи и на всеотдайността на отец Канев.  Свещеник Константин Канев е една изключителна личност. Боговдъхновена е неговата огромна духовна енергия. Ще остане в паметта на хората като истински духовен пастир“, каза още от сцената неговата внучка.

    Творби на отеца представиха пред публиката актьорите Емилия Ованесян и Румен Бечев. Историци и писатели споделиха спомени, а накрая всички отдадоха почитта си пред гроба на отеца с цветя, признателност и служба от четирима свещеници.

    Преди тържественото честване, Майските културни празници бяха открити официално от кметицата на Момчиловци Сийка Суркова. На откриването присъстваха депутатите от БСП Дора Янкова и ГЕРБ д-р Красимир Събев, евродепутатът Владимир Уручев, зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова.

    Откриването беше съпроводено с музикална програма от местните самодейци.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини