До минути става ясно отстраняват ли Емил Караиванов от кметския пост

    Съдия Михаела Добрева от Окръжен съд - Пловдив ще съобщи след минути своето решение по искането на прокуратурата за отстраняването от длъжност на кмета Емил Караиванов и главния архитект на Община Асеновград Константин Атанасов. В момента е дадено 30 минутно прекъсване, след изслушването на обвинението и пледоариите на адвокати Красимир Алексиев и Енко Найденов. 

    Припомняме, че Пловдивската окръжна прокуратура внесе в Окръжен съд – Пловдив искане по реда на чл. 69 ал.1 от НПК за отстраняване от длъжност на кмета на община Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект на община Асеновград Константин Атанасов.

    Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203 ал.1 вр. чл. 202  ал. 1 т. 1 вр. чл. 201 вр. чл. 26 ал.1 вр.  чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 вр.  чл. 93 т.1 б. „А“ от НК.

    Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“ – престъпление по чл. 277а, ал.4 от НК.

    Срещу Константин Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления – за това, че:

    1.     През месец ноември 2016 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар и е приел същия, който не му се следва, за да извърши действие по служба – да съгласува инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение – престъпление по  чл. 302 т.1 и 2 вр. чл. 301 ал. 1 от НК.

    2.     През месец октомври 2013 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.

    3.      През месец март 2017 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“ – престъпление по чл. 277а, ал.4 от НК.

    Делото се разгледа в Окръжен съд – Пловдив от 13,30 часа в зала №10.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини