Главчев оцеля с 4 гласа като шеф на парламента. Преглед на печата

Неуспешният опит на опозицията да отстрани председателя на парламента Димитър Главчев е сред актуалните теми на петъчните вестници.

"Димитър Главчев остава председател на НС. Четири гласа го оставиха на постта. За него гласуваха 118 души, а 114 се обявиха против. Дебатите около искането за оставката му продължиха над 2 часа, те бяха изпълнени с нападки, обиди и скандали. Това стана причина "Воля" да напусне залата заради липса на конструктивен диалог." - в. "Стандарт".

"Димитър Главчев (ГЕРБ) остана председател на парламента, след като 118 гласуваха срещу искането на БСП за отстраняването му. 12-те депутати на "Воля" гласуваха "За" оставката на Главчев, заедно с БСП и ДПС. В началото на заседанието председателят на парламента Димитър Главчев предложи искането на БСП за гласуване на оставката му да е трета точка от дневния ред. Филип Попов от левицата обаче поиска то да е първа точка, а 217 депутати гласуваха "за". Попов поиска дебатът да бъде излъчван по БНТ, но това не бе прието. Народното събрание не работи пълноценно вече 6 седмици, правителството няма законодателна програма и няма да има такава до юни, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова като мотив за исканата оставка. Тя цитира писмо на началника на кабинета на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, до министрите, които трябвало да приготвят проектозакони до юни. Според Нинова това означавало, че докато се напишат, ще мине първата сесия на парламента..." - в. "Дневник".

"Председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ се размина вчера на косъм от напускане на поста. Само пет гласа не достигнаха на опозицията да го свали при гласуването на поисканата от БСП оставка. Предложението бе подкрепено от ДПС и "Воля", които заедно със социалистите събраха 114 гласа. Поведението на "Воля" е любопитно, защото при откриването на парламента на 19 април партията на Веселин Марешки гласува "за" избора на Главчев. Срещу оставката със 118 гласа застанаха ГЕРБ - 93 гласа, "Обединени патриоти" - 24 гласа и изгоненият от ДПС Ангел Исаев. От заседанието отсъстваха трима депутати на ДПС. По искане на БСП вотът бе повторен и показа същия резултат. Така стана ясно, че мнозинството е само на ГЕРБ и патриотите, които заедно събират общо 122 гласа. Председателстващата заседанието Цвета Караянчева първоначално не бе склонна да обяви прегласуване, но впоследствие уважи искането на опозицията с думите: "Мен не ме е страх от нищо. Повторението е майка на знанието". В началото на дебата, който продължи над два часа и половина и превърна заседанието в най-дългото досега, лидерът на БСП Корнелия Нинова повтори мотивите за оставката на Главчев..." - в. "Сега".

"Оставката на Димитър Главчев бе поискана от БСП, а мотивите бяха, че Народното събрание не работи, а шефът на парламента не наказвал депутати за заплахи и непристойно поведение. Дебатите за отстраняването на Главчев започнаха с обвинения на левицата, че в НС вече месец и половина нищо не се случва, а заседанията продължават по няколко минути. "Използвате момента да подривате доверието на парламента", възмути се шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Славчо Велков от групата на БСП призова : "Нека бъдем възпитани" и обяви, че не се чувствал сигурен в пленарна зала, където очаквал посегателства от гербера Антон Тодоров. Велков обяви, че бащата на Тодоров лежал в затвор осем години за убийство с мотика. После искал да е надзирател в този затвор. Антон Тодоров отговори на Славчо Велков. Каза му, че има нужда от медицинска помощ и че той е готов да му я осигури. Съпартиецът му Спас Гърневски обвини БСП, че всяват интриги и разделение. Да спрем да омърсяваме парламента, призова Вежди Рашидов. "Четири години ще стоя тук, не искам да се къпя в мръсна вода", каза още той. Хамид Хамид от ДПС обяви, че тяхната група ще гласува "за" оставката на Главчев, който допускал в залата на парламента да се говори с езика на омразата. "Намирате в криза на идентичността", атакува опозицията герберът Тома Биков и призова БСП и ДПС да препрочетат "Бесове" на Достоевски. "Вие искате да дестабилизирате държавата", обвини опозицията Биков.

"Вие продължихте с езика на омразата, с деструктивността", отговори му Драгомир Стойнев от БСП. Той обясни, че левицата иска Народното събрание да работи и обидите в зала да секнат. Съпартиецът му Александър Симов взе думата, за да прочете стихотворение от Спас Гърневски за червения воин, а БСП избухна в аплаузи. "Не се намираме на представление", напомни зам.-председателят на НС Цвета Караянчева. "Защо не напуснахте парламента, както сте се заканвали вчера", попита Цветан Цветанов..." - в. "Труд".

Освобождаването под гаранция на задържания съдия по вписванията също е сред актуалните теми на всекидневниците.

"Софийският градски съд определи 8 000 лева парична гаранция на задържания по обвинение на прокуратурата за и получаване на подкуп съдия по вписванията Йордан Раденков, съобщава БНТ. В понеделник ГДБОП проведе спец акция, при която Раденков беше арестуван с 2 плика с пари. Първоначално прокуратурата твърдеше, че общата стойност на подкупа е 1050 лева, но по време на съдебното заседание стана ясно, че сумата е 400 лева. Съдът в лицето на съдия Руси Алексиев приел, че няма опасност Раденков да се укрие или да извърши друго престъпление, както и че не са налице достатъчно данни за второто обвинение за пране на пари. Мярката може да се обжалва пред Апелативния съд." - в. "Сега".

"Задържаният след акция на ГДБОП в понеделник съдия по вписванията Йордан Раденков е освободен от ареста срещу парична гаранция от 8 хил. лв. Това реши Софийският градски съд като решението не е окончателно, а прокурорът каза, че ще го протестира. Раденков има две повдигнати обвинения. Едното е, че е взел два пъти подкуп на обща стойност 400 лв. от представители на две различни нотариални кантори. Второто обвинение е за пране на пари, тъй като в дома му са открити 34 хил. лв., скрити зад картини. Това според прокуратурата е признак, че са придобити от престъпна дейност и затова задържаният ги укрива. Съдът прие, че има обосновано предположение, че Раденков е взел подкупите, но няма за прането на пари. Съдия Руси Алексиев не се съгласи с доводите на прокуратурата, че има опасност задържаният да се укрие или да извърши престъпление както и да повлияе на свидетелите в хода на разследването. Затова съдът прецени, че мярката "задържане под стража" е твърде тежка и определи по-лека като размерът на гаранция съобрази с финансовото състоянието на обвиняемия." - в. "Дневник".

Вестниците информират и за финансовия дефицит на "Пирогов", който здравната каса отказва да покрие.

"НЗОК не възнамерява да заплати надлимитната дейност на болниците за 2016 г. на този етап - около 20 млн. лв., формирани основно от спешни случаи. Евентуално отпускане на парите може да бъде обсъдено едва след като се направи анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за 2017 г., съобщиха от здравната каса в четвъртък. Междувременно най-голямата спешна болница в страната - УМБАЛ "Пирогов" обяви преразход само за месец май в размер на половин милион лева. "80% от преминалите "надлимитни" болни са спешни и спазването на зададения лимит означава, че болницата трябваше да преустанови дейност още преди седмица", посочиха от лечебното заведение вчера. От там обаче отказват засега да дадат информация за преразходите на болницата от началото на годината. По думите на проф. д-р Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност, ръководството на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" е силно загрижено, тъй като направената наскоро промяна на лимита на болницата не отразява реалните нужди на обществото за получаване на спешна медицинска помощ. Неизплащането на тези средства би изправило болницата и пациентите пред сериозно изпитание. В отговор НЗОК помести на сайта си таблица със средствата, разпределени по месеци, които ще бъдат отпуснати на "Пирогов" за лечебна дейност. От там се вижда, че и с предвидения буфер от 3%, преразходът няма да се покрие. Парите за юни са 3,28 млн. лв., а за юли - 3,14. За сравнение тези за май са 3,44 млн. лв. През януари Надзорният съвет на НЗОК реши да изплати надлимитната дейност на болниците със средства от резерва на фонда. Общата сума възлиза на над 19,2 млн. лв. и трябваше да бъде преведена на лечебните заведения след 1 април, за да се съобрази с влизането в сила на Националния рамков договор за 2017 г. В края на март обаче стана ясно, че в резерва на касата няма пари за плащане на надлимитната дейност заради очертаващия се преразход по други пера." - в. "Труд".

"Пиpогов" pаботи и ще пpодължи да pаботи денонощно c вcички cвои cпешни кaбинети, отделения и клиники. Вcички потъpcили помощ пациенти ще бъдат обcлyжени и cъмеĸеии в това не тpябва да има. Пpедcтавената инфоpмация, че за меcец май болницата има надлимитна дейноcт за половин милион лева е cигнал, че методът на изчиcление на лимитите от Националната здpавноосигypителна кacа изиcква pеаĸция. Междyвpеменно ние ще пpодължаваме да изпълняваме пpофеcионалните cи задължения безоткaзно и в пълен обем. Това заяви на cпециална пpесĸонфеpенция от името на pъководcтвото на cпешната болница д-p Антония Гpигоpова, pъководител на "Вpъзки c общеcтвеноcтта"..." - в. "24 часа".

Качеството на стоките, които купуваме, остава сред актуалните теми на вестниците.

"Трябва да се обединим с останалите страни-членки и да сезираме комисаря за защита на потребителите в ЕС, обяви министър Румен Порожанов по повод откритите разлики между храните у нас и същите, купени от Германия и Австрия. Разликите не са масови. Те са в определени продукти по отношение на съдържанието на етикета на идентичен продукт. Например, процентът на какаото в шоколада, който е по-нисък при нас. Също така замяна на захарта с фруктоза. Има установяване и на различен физико-химичен състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено", обясни Порожанов пред "Нова телевизия". Той бе категоричен, че няма вреда за здравето на гражданите. Иззели сме 31 продукта от три големи вериги у нас, както и от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Изследват се в две лаборатории, а анализът ще бъде на три етапа. Първият е сравнителният анализ на информацията на етикетите. Ще се изследват типа и плътността на продуктите, както и физико-химичния им анализ, тоест съдържанието", уточни Порожанов." - в. "Стандарт".

"Дъpжавната агенция за метpологичен и теxничеcки нодзоp (ДАMТН) започва национална кaмпанийна пpоверĸa "Безопаcно лято 2017", cъобщиxа от Агенцията. Инcпеĸциите ще започнат c пояcите за pъце и люлĸите тип маxало, пpедназначени за деца под тpи години, които cе пpедлагат в тъpговcкaта мpежа в големите гpадове и моpcките кypоpти. Потpебителите могат да cе запознаят по-подpобно и c полезните cъвети за тези пpодyкти, които cа пyбликyвани на cайта на Агенцията. Целта на пpовеpките е пpевенция и поcтигане на по-добpа инфоpмиpаноcт cpед потpебителите пpи избоp на пpодyкти пpедназначени за теxните деца и cа пpодължение на цялоcтния контpол, който агенцията yпpажнява..." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини