Регистрацията на чужда кола, карана от пил шофьор, ще се отнема за година

Регистрацията на чужд автомобил, каран от водач без книжка или употребил алкохол, да се отнема за срок от 6 месеца до една година. Това изменение в Закона за движение по пътищата внесоха в парламента от ГЕРБ.

В момента чужда кола, карана от пил водач или без книжка, не може да се дерегистрира. Новата и смятана за най-тежка санкция се прилага само при управление на собствено превозно средство.

"Статистиката сочи, че от 21 януари тази година до днешна дата са установени над 9 хил. случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или с липсващи такива. Само в 10% от случаите водачите са и собственици на моторните превозни средства, което ясно налага и една следваща мярка, която предлагаме, а именно санкцията за собственици, предоставили моторно превозно средство за управление на водачите без валидна шофьорска книжка или употреба на алкохол и наркотици", каза депутатът от ГЕРБ Павел Христов.

От мотивите на проекта за закон се разбира, че данните му са от януари до май за Варна. Христов каза, че е явна тенденцията, че всеки, решил да злоупотреби, няма задръжки да предостави колата си на човек без валидна книжка и на употребил алкохол.

Същото наказание ще се налага и ако самият собственик на автомобила е седнал зад волана без книжка и е употребил алкохол или дрога или откаже да му бъде взета проба.

Внесените поправки предвиждат още премахване на предупредителните знаци пред камерите за засичане на скорост, за което се зарече премиерът Бойко Борисов след среща на кабинета за набелязване на мерки срещу "войната" по пътищата.

Добре е знаците, обозначаващи камерите на пътя, да бъдат премахнати, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Според него "такова ни е обществото" и все още има нужда от изненади. Радев се надява, че премахването им ще има ефект. В Европа е отдавна забравена практика хората да се оглеждат за полицаи, каза още Радев.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини