От 2005 г. Великобритания няколко пъти е мишена на атентати

От 2005 г. досега във Великобритания са извършени няколко терористични атаки. Шестима загинаха, над 45 са ранени при последната атака.

На 7 юли 2005 г. четирима атентатори камикадзета се взривяват в пиков час в три метрокомпозиции и в един лондонски градски автобус. Загиват 52 души. Ранени са 700 души. Група, свързана с Ал Каида, поема отговорността за атаката. 

Петнадесет дни по-късно четирима атентатори се опитват да повторят терористичната атака в три метровлакове и един автобус. Взривните устройства не избухват заради грешка при производството им. Според разследващите двете серии от атентати са свързани, припомня Франс прес, цитирана от БТА. 

На 30 юни 2007 г. кола, пълна с газови бутилки, се врязва в сградата на основния терминал на летището в Глазгоу, но не се взривява. Шофьорът - индиец - е тежко обгорен и умира месец след това. Вторият човек в колата - иракски лекар - е арестуван и осъден на доживотен затвор. 

В навечерието на това нападение две коли Мерцедес с бидони с бензин, газови бутилки и пирони бяха открити паркирани в сърцето на Лондон. Проблем в съединението на тези импровизирани взривни устройства е попречил на колите да се взривят. 

На 22 май 2013 г. двама лондончани от нигерийски произход блъскат с кола британски войник в югоизточната част на Лондон, после го убиват с множество удари с нож. Опитват се и да отрежат главата му. Двамата са арестувани, а единият от тях казва, че е искал да отмъсти за всички мюсюлмани, убити от британски военни. 

На 5 декември 2015 г. на входа на лондонската метростанция Лейтънстоун британец, роден в Сомалия, ранява с нож двама души, два дни след като британски самолети започват да нанасят удари по позиции на Ислямска държава в Сирия. Той е осъден на доживотен затвор.

На 22 март 2017 г. мъж вряза колата си в множество на моста Уестминстър в Лондон, а после продължи към парламента, където се удари в метални заграждения, слезе от колата и намушка с нож полицай, преди да бъде ликвидиран. Убити бяха 5 души - един полицай и четирима цивилни. Ранените бяха 40, сред които и чужди туристи.

Нападателят Халид Масуд е британски гражданин, приел исляма. Отговорност за атентата пое Ислямска държава, но полицията каза, че не е открила доказателства за връзка на Масуд с ИД или с Ал Каида. 

На 22 май 2017 г. атентатор се самовзриви в края на концерт на американската певица Ариана Гранде в залата Манчестър арена в Манчестър. Убити бяха 22 души. Нападателят Салман Абеди бе британски гражданин от либийски произход. Ранените бяха 116 души. Сред убитите и ранените имаше много деца. 

Ислямска държава пое отговорност за атаката. През март Скотланд ярд обяви, че е осуетила 13 опита за атентати във Великобритания от 2013 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Я
    я
    0 0
    14:28, 4 юни 2017
    Векове наред пидалите на острова са грабили и убивали народи. ВЕКОВЕ. Идва времето когато това ще спре. И ще спре с много кръв дадена от рижавите пидораси
Последни новини