В Лондон издъхна един от големите търговци на оръжие

В Лондон на 82 години вчера почина саудитският милиардер и търговец на оръжие Аднан Хашоги.

Франс прес и БТА цитират съобщение, разпространено от семейството му.

Милиардерът, известен с екстравагантния си и разточителен начин на живот, страдаше от болестта на Паркинсон. Според близките му той е починал, заобиколен от децата си.

Хашоги е роден през 1935 г. Баща му е бил личен лекар на саудитския крал Абдул Азиз. През 60-те до 80-те години на миналия век Аднан Хашоги е посредник при оръжейни сделки между САЩ и Саудитска Арабия, за което получавал комисиони, възлизащи на десетки и стотици милиони долари.

Замесен в "Ирангейт", помощник на диктатори

В началото на 80-те години състоянието му се изчислява на милиарди долари и той е смятан за един от най-богатите хора на планетата, отбелязва ТАСС.

Името на Хашоги е замесено в много финансови скандали. Той е един от ключовите посредници в сделката за доставка на американско оръжие за Иран при ирано-иракската война през 80-те години.

В края на 80-те години Хашоги е разпитван в Конгреса на САЩ покрай скандала "Ирангейт" за тайна продажба на американско оръжие на Техеран и за финансово подпомагане на никарагуанските контри.

Обвинен е също, че е съдействал в прането на пари на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос.

През 1988 г. Хашоги е арестуван в Швейцария и е предаден на САЩ във връзка с обвинения във финансови машинации. През 1990 г. той е оправдан от американски съд.

Хашоги беше чичо на покойния Доди ал Файед - последният партньор на принцеса Даяна. Сестра му Самира беше омъжена за собственика на прочутия универсален магазин "Хародс" - бащата на Доди, Мохамед ал Файед.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини