13 жертви на атаките в Техеран, нападателите - иранци от ИД

13 са жертвите на нападенията в Техеран, които аятолахът нарече "фойерверки". От спецслужбите твърдят, че извършителите са иранци, присъединили се към ИД.

Тринадесет станаха жертвите на нападенията срещу иранския парламент и мавзолея на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни, за които отговорност пое сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава", предаде Ройтерс

Агенцията се позова на заместник-министъра на вътрешните работи на Иран Мохамад Хосеин Золфагари, цитиран от държавната иранска радио-телевизионна компания ИРИБ.

Ранените в атаките за 43, допълни той.

Представител на иранските служби за сигурност каза, че нападателите са били ирански граждани, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

В интервю за иранската държавна телевизия Реза Сейфолахи, представител на Висшия национален съвет за сигурност на Иран, каза, че извършителите на двойната атака са от Иран. Той не навлезе в подробности.

"Относно самоличността на нападателите трябва да кажа, че те са от някои части на Иран и са се присъединили към Даеш", заяви иранският представител.

Петима души бяха арестувани в Техеран след атентата и се разследват, заяви началникът на полицията на иранската столица Хосеин Саджединия, цитиран от агенция ИСНА.

Аятолахът: Ще бъдат елиминирани

Иранският върховен лидер аятолах Сайед Али Хаменей определи атентата в Техеран като обикновени "фойерверки" и заяви, че той няма да попречи на борбата на страната срещу тероризма, предаде Ройтерс.

"Тези фойерверки няма да имат ефект върху Иран. Те скоро ще бъдат елиминирани", увери той. "Те са прекалено малки, за да повлияят на волята на иранския народ и неговите представители", подчерта Хаменей. Той добави, че Иран, който помага на сирийския президент Башар Асад срещу бунтовниците, включващи бойци на групировката "Ислямска държава", е предотвратил по-тежки нападения чрез външната си политика.

"Ако Иран не беше се изправил срещу терористите там, където е ядрото на този разкол, щяхме да се изправим срещу повече атаки", подчерта Хаменей.

ИДИЛ предупреди Техеран

"Ислямска държава" публикува изявление, с което пое отговорността за атентатите в Иран. Според групировката нападенията са извършени от петима нейни бойци, използвали пушки, гранати и жилетки с експлозиви. Те били убили и ранили близо 60 души, преди да загинат. 

Сунитската групировка заплаши шиитското мнозинство в Иран с още нападения. Докато в страната не бъде въведено шериатското право, "халифатът няма да пропусне възможност да пролее кръвта им", предупреди ИД.

Техеран vs. Тръмп

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф определи реакцията на американския президент Доналд Тръмп на смъртоносните атаки в Техеран като "отблъскваща".

"Отблъскващо изявление (от Белия дом)... тъй като иранците се противопоставят на терор, подкрепен от американски клиенти", пише Зариф в пост в социалната мрежа „Туитър“.

Коментарът е в отговор на заявлението на Тръмп, че "държавите, които спонсорират тероризма може да станат жертва на злото, което насърчават".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини