Ще местят паметниците на Вазов, Раковски и Вапцаров

8-членна общинска комисия, назначена със заповед на кмета, е направила оглед на всичките 17 паметници, намиращи се на територията на община Кърджали, за да установи тяхното състояние, да изготви списък на нуждаещите се от реновиране, както и списък на неподлежащите за възстановяване. Това съобщи за Общинско радио Кърджали заместник-кметът на общината и председател на комисията Веселина Тихомирова. 
„При някои от паметниците се установи, че е наложително да бъдат преместени на по-социализирано място. Това са паметникът на Иван Вазов, който се намира в двора на бившото спортно училище, паметникът на Георги Раковски, позициониран до ПГЕЕ „Капитан Петко Войвода”, паметникът на Никола Вапцаров в двора на бившото основно училище в кв. „Веселчане”, каза Тихомирова. 
По думите й при други паметници са се установили пукнатини по постаментите. Такъв е паметника на Димитър Маджаров до ресторант Москва. Трета група паметници се нуждаят само от почистване като паметникът на генерал Делов. Четвърта група паметници ще се наложи да бъдат конструктивно укрепени. Такъв е паметника на руския воин пред църквата „Свети Георги”.
Тихомирова заяви още, че Комисията ще направи още един оглед на паметниците, след което на последното й заседание до края на юни ще бъдат набелязани и новите места за позициониране на паметниците, при които според комисията е наложително тяхното преместване. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини