Ейре предупреди Лондон за проблеми с юнионистите

Проблеми в преговорите между консерваторите в Лондон и ирландските юнионисти. За това предупреди премиерът на Ейре Енда Кени. Той отправи този съвет в телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей. 

Според него, ако не бъдат включени представители на ирландските националисти, това ще доведе до проблеми със Северна Ирландия. 

Както е известно, торите спечелиха предсрочния парламентарен вот, но нямат мнозинство и се налага да водят преговори с коалиционен партньор за съставяне на правителство на малцинството. 

Припомняме и че северноирландската партия е привърженик на идеята Великобирания да напусне ЕС. Партията спечели 10 мандата в Камарата, с които може да допринесе за формиране на крехко мнозинство.

Това се случва на фона на призиви към Тереза Мей да подаде оставка, след като сама поиска предсрочни избори, а не получи достатъчно подкрепа. 

Оттеглянето й искат както политически противници, така и лица от собствената й партия. 

Стана ясно, че в предлагания от Мей кабинет влизат ключови министри от досегашното правителство. 

Това са министрите на финансите Филип Хамънд, на външните работи Борис Джонсън, на вътрешните работи Амбър Ръд, на отбраната Майкъл Фалън и на Брекзита Дейвид Дейвидс.

Майкъл Гоув, основна фигура в кампанията за Брекзит, е кандидат за екоминистър. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини