Пшеница вместо ечемик зажънаха първо в димитровградското село Странско

    Жътвата на пшеницата започна днес в димитровградското село Странско. Началото бе поставено с традиционния ритуал "Зажънване" в един от блоковете край селото. По традиция първия сноп със сърп и паламарка зажънаха гостита на празника - зам.кметът Яшо Минков, депутатите Виолета Желева и Евгения Ангелова и др.

    Преди ритуала бе отслужен водоствет за здраве и плодородие. Поздрав имаше от кмета на селото Фильо Стоев, зам.председателя на ОбС Юлиян Семерджиев, съветникът Стефан Димитров. Организатори на празника тази година са читалище "Пробуда", кметството в селото, община Димитровград и земеделска кооперация "Петър Д.Петров".

    Припомняме, че предни години в Странско първо започваше прибирането на реколтата от ечемик. Тази година поради недоразумение между другата кооперация в селото - КЗУ "Доверие" и читалището се е наложила промяна в организацията.

    Днес селото е домакин на 13-ото издание на националния фолклорен празник Тракийски жътварски събор. Над 25 фолклорни състава са са заявили участие в жътварския събор.  Гостите на празника в Странско можеха да видят и изложение на селскосторанска техникa.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пе
      Петко Минев
      1 -2
      21:25, 17 юни 2017
      Нека да жънат по-бързо, че после трябва да се отчетат на крадците от неохим
    Последни новини