Полски F-16 прихванали самолета на Шойгу по всички правила

Оперативното командване на полските ВС информира, че сближаването на патрулен изтребител F-16 на НАТО с руските самолети, на борда на един от които се е намирал министърът на отбраната на  РФ Сергей Шойгу, над неутрални води в Балтийско море е било осъществено от полски пилоти в съответствие с установените процедури. Заявлението е публикувано на официалния сайт на командването.

В изявлението се казва, че на 21 юни центърът Air Operations Center (COAC) е обявил тревога за двата дежурни полски F-16 от мисията за въздушен патрул в региона.Т е прихванали 3 цели, принадлежащи на РФ. Первата бил невъоръжен  Ту-154, а другите две - Су-27, въоръжени с ракети “въздух-въздух”. Прихващането било изпълнено в съответствие с процедурите на НАТО. 

Самолетът на Шойгу летял за Калининград. Кореспондент на ТАСС на борда на лайнера, съобщи, че F-16 се е сближил със самолета на руския министър на отбраната на минималната възможна дистанция и се е оттеглил след като руски изтребител демонстрирал въоръжението си, 

По-рано днес представител на НАТО отговори писменно на въпроси на медиите, че прихващането е било стандартна процедура и F-16 е летял на безопасно разстояние. Целта е визуално да се определи какъв е и на кого принадлежи самолетът. След това патрулните изтребители се оттеглят от прихващането. При това той съобщи, че през миналата седмица от НАТО са били проследени необикновено голям брой руски военни самолети над Балтийско море - стратегически бомбардировачи, изтребители, разузнавателни самолети, транспортни и други самолети.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини