Турция се готви да изпрати до 1000 войници в Катар

урция се готви да изпрати до хиляда войници в Катар, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган публично разкритикува четири арабски сили, които искат от малката заливна държава да отстъпи пред исканията им, за да вдигнат блокадата си, пишат в. "Таймс" и БТА.

Изпращането на подкрепления ще увеличи напрежението, защото затварянето на турската военна база (което Ердоган отхвърли) е едно от 13-те искания, отправени като цена за вдигането на наложеното върху Катар ембарго преди три седмици от неговите съседи начело със Саудитска Арабия, допълва британският вестник.

Ердоган изглежда решен да остане на страната на Катар. Още до 1000 войници се очаква да пристигнат в базата преди съвместните военни учения, които по план трябва да започнат тази седмица. По данни на турския в. "Хюриет" към контингента може да се присъединят турски изтребители. Кораб с 4000 тона продоволствена помощ пътува от Измир към Доха.

В неделя Ердоган даде да се разбере, че счита исканията на арабските държави към Катар за "нарушение на международното право". Според него решението на Доха да не се съобразява със списъка от 13 искания, отправени към страната, е правилно, а Анкара го "одобрява и оценява". "Не може да нападаш или да се месиш в суверенитета на държавите", каза турският президент, цитиран от "Ройтерс".

Съюзът между Турция и Катар датира от началото на Арабската пролет. И двете страни подкрепят фракции, свързани с организацията "Мюсюлмански братя", борещи се срещу старите светски милитаристични диктатури в Близкия изток. Ердоган отдавна изпитва опасения, че може да бъде свален от турската армия и те за малко не се оправдаха миналото лято. Основната политическа опозиция в Сирия, начело със свързани с "Мюсюлмански братя" фигури, бе създадена в Доха през 2012 година. Оттогава е базирана в петзвезден хотел в Истанбул, а сметката плаща Катар.

Анкара откри първата си база в Близкия изток в Катар през март - ход, който бе описан като "основно за престиж". Той бе показателен за нарастващата изолация на Турция и Катар в момент, когато западните поддръжници на сирийската опозиция се отдръпнаха. Откакто започна кризата, Турция изпрати над 100 войници в базата, чийто персонал до този момент бе малоброен.

Саудитска Арабия също подкрепя въоръжения бунт срещу сирийския президент Башар Асад, но посредством други групировки. Доха и Рияд отдавна водят битка като Давид срещу Голиат за контрол върху сирийската опозиция, отбеляза "Таймс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини