Парламентът реши единодушно - комисия ще проверява НДК

Временна парламентарна комисия ще проверява разходването на средства, предоставени на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС.

Единодушно, със 184 гласа "за", парламентът реши да създаде комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около харченето на парите,  предоставени целево на НДК само за това. Вносители са от ПГ на "БСП за България".

Беше прието предложението на Павел Христов от ГЕРБ комисията да е на пропорционален принцип от 19 членове - осем от ГЕРБ, шест - от БСП, двама - от "Обединените патриоти" , двама - от ДПС и един - от "Воля".

В проекта на БСП се предвиждаше комисията да е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка група. 

Колкото по-рано започне да работи временната комисия за НДК, толкова по-рано ще отпаднат всички съмнения, заяви от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той се обърна към опозицията с думите: 

„Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение, защото вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комисия и всичко това, което се изнесе в публичното пространство по председателството и по ремонтните дейности в НДК, са вашата възможност да създадете фалшиви новини”. 

По думите му за ГЕРБ водещ принцип е прозрачността. 

„Има междинен одитен доклад, който е на независими орган. Министър Лиляна Павлова се е съобразила с него и е направила съответния доклад, който е представила на министър-председателя Бойко Борисов”, коментира Цветанов.

В реплика народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев приветства желанието на ГЕРБ да подкрепи комисията. Но се обърна към Цветанов с въпроса: 

Къде видяхте фалшивата новина? В това, че прокуратурата разследва и има досъдебно производство? В това, че Лиляна Павлова желае да уволни г-н Боршош за некомпетентност или за това, че той заяви, че върху него е оказван натиск да подписва обществени поръчки? Къде намесихте БСП тук?”. 

В дуплика Цветан Цветанов заяви, че именно твърдението на БСП, че ГЕРБ няма политическата воля да се бори с корупцията съставлява фалшива новина. 

"Ръководителят на НДК Мирослав Боршош заявява, че отказва да подписва обществени поръчки под натиск на ръба на закона и против правилата. В пленарна зала трябва да стане ясно кой е оказвал този натиск", настоя зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини