Призоваха президента по делото срещу Николай Ненчев

Президентът Румен Радев, който беше командир на Военновъздушните сили, е призован за свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Заседанието е насрочено за 4 юли. 

Делото в Софийския градски съд започна през февруари, като по време на целия процес ще бъдат разпитани общо 23-ма свидетели. 

Според прокуратурата като министър на отбраната Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. 

Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на закона не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на военновъздушните сили. 

В обвинителния акт е записано, че от престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти от ВВС на България на 33 часа за една година при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност. 

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing, и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци, твърдят още от прокуратурата. 

Защитата на Ненчев обаче твърди обратното – че националният интерес е бил защитен. 

Срещу него се води още едно дело - за престъпление по служба, заедно с директора на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов. Според обвинението Ненчев е принудил Цанов да не подпише договор с фирма "Лортън" ЕООД, която спечелила конкурса за изработка на армейски униформи, след като предложила най-ниска цена.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини