Ще представляваме ЕС в Катар, Монголия, КНДР, Иран

От 1 юли България ще представлява интересите на Европейския съюз в редица страни, в които няма делегации на Общността.

На 1 юли 2017 г. България например ще поеме местното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз в Катар и Монголия. Това означава, че на практика нашите посолства в двете държави ще представляват Европейския съюз, тъй като в тях няма представителства на ЕС, съобщи МВнР.

По принцип Естония би трябвало да представлява интересите на ЕС в държавите, където няма делегации, тъй като тя е ротационен председател на Съвета от 1 юли до 31 декември т.г. В страните, където няма естонско посолство обаче България ще изпълнява тези функции (страната ни поема председателството след Естония - от началото на 2018 г. - б.р.).

От България се очаква да организира и проведе местно ротационно председателство на Съвета на ЕС и в Кувейт, КНДР и Иран, където също няма делегации на ЕС. 

Ротационното председателство в Иран ще бъде поето от България от 1 септември 2017 г. (дотогава тези функции ще изпълнява дипломатическата мисия на Нидерландия). 

На по-късен етап страната ни ще поеме и тази роля в Кувейт и КНДР за период от 6 месеца. 

България вече е осъществявала местни ротационни председателства в държави, в които не е имало Делегация на ЕС или посолство на съответната председателстваща Съвета на ЕС държава-членка. В тези периоди страната ни работи в тясна връзка с Европейската служба за външно действие, отбелязва МВнР.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини