Полша посрещна Тръмп с новина: Купува "Пейтриът" от САЩ

Полският президент Анджей Дуда си стисна ръцете с американския президент Доналд Тръмп пред белия мраморен бюст на последния крал на Полша Станислав Понятовски.

Американският президент пристигна във Варшава снощи на път за срещата на Г-20, която ще се проведе в Германия на 7 и 8 юли.

Тръмп и Дуда позираха за снимки в Кралския дворец, преди да започнат срещата си при закрити врата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полша подписа споразумение със САЩ за доставка на американски системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", съобщи преди това полският министър на отбраната Антони Мачеревич.

"Снощи беше подписан меморандум, че правителството на САЩ се съгласява да продаде на Полша ракети "Пейтриът" от най-модерната конфигурация", каза Мачеревич на пресконференция.

По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер".

"Радвам се, че мога да съобщя тази информация в деня на посещението на президента (на САЩ Доналд) Тръмп във Варшава", заяви той.

Според Мачеревич, първите ракетни комплекси "Пейтриът" ще пристигнат в Полша към 2022 г.

Полският президент Анджей Дуда заяви неотдавна, че иска трайно разполагане на американски войски в Полша. 

"Бих искал присъствието на съюзниците и преди всичко на САЩ на наша територия да има постоянен характер", заяви той в интервю за Полското радио. 

САЩ са гаранти за военната сигурност и затова присъствието им е толкова важно, каза полският лидер. 

Американският президент Доналд Тръмп може да разчита на много голяма аудитория и сърдечен прием на днешната си публична реч във Варшава.

Управляващата в Полша консервативна партия организира дори безплатен превоз с автобуси за симпатизантите си от провинцията.

Едно възторжено множество на площад "Крашински" ще даде възможност на Тръмп да се представи като уважаван и дори будещ възхищение в чужбина световен лидер.

Големи плакати, разлепени из Варшава, приканват жителите "да бъдат там, където се случва всичко" и да слушат Тръмп.

След речта на Тръмп министерството на отбраната кани присъствалите на "полско-американски военен пикник" край Националния стадион, където ще има концерти, представяне на оръжие и военна техника като бронетранспортьори и дронове, специалитети от военната кухня.

Противници на американския президент се организират на свой ред под лозунга "Долу Тръмп". 

"Докато ПиС се унижават пред Тръмп, ние ще го посрещнем, както заслужава - с протести", се казва на плакат на лявата партия "Разем" ("Заедно").

Тръмп ще произнесе реч пред паметника на Варшавското въстание срещу нацисткия окупатор. 

Очаква се речта да бъде посветена на съюза между САЩ и Полша и на трансатлантическите отношения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини