141 държави искат заедно забрана на ядрените оръжия

Очаква се днес в централата на ООН в Ню Йорк да бъде приет договор, забраняващ ядрените оръжия, въпреки че ядрените сили бойкотираха преговорите.

Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Поддръжниците на договора виждат в него историческо постижение. Ядрените сили обаче твърдят, че той е нереалистичен и няма да повлияе за намаляване на световния ядрен арсенал, оценяван сега на около 15 000 бойни глави.

Три седмици продължиха преговорите за приемане на договора с участието на 141 страни. Това е впечатляваща демонстрация на обща воля на държавно равнище; тези страни са близо три четвърти от 193-те членки на ООН (по-точно 73%).

Инициатори на преговорите бяха Австрия, Бразилия, Мексико, Южна Африка и Нова Зеландия.

Договорът ще забранява напълно разработването и съхранението на ядрени оръжия, както и заплахата за тяхното използване.

Бойкот

Нито една от 9-те страни, притежаващи ядрено оръжие - САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел - не участва в преговорите.

Те бяха бойкотирани дори от Япония, единствената държава в света, преживяла ядрено нападение, както и от повечето страни-членки на НАТО.

Договорът трябва да бъде приет на заседание на Общото събрание на ООН тази вечер. Той ще бъде отворен за ратификация на 20 септември и ще влезе в сила, след като бъде ратифициран от 50 страни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини