Радев публикува стенограмата за КТБ от 14.07.2014 г.

В изпълнение на поетия ангажимент към българското общество, държавният глава Румен Радев публикува стенограмата от консултативната среща от 14 юли 2014 година.

Срещата е била посветена на финансовото състояние на държавата най-вече във връзка с фалита на КТБ и последствията от това.

В началото на срещата президентът Росен Плевнелиев предлага две големи теми, които да се дебатират: 

Първо - ситуацията в банка КТБ и съответно нейното отражение върху фискалната и финансова стабилност в държавата, което е предпоставка за всякаква друга стабилност.

Второ - необходимост от ревизиране на бюджета.

Срещата започва с изявление на представителите на БНБ за ситуацията към момента. На срещата присъства председателят на БНБ заедно с двамата зам. - председатели. 

Председателят на БНБ Иван Искров в експозето си изтъква, че квесторите са намерили една разписка, в която представляващият „Бромак”, мажоритарния собственик на капитала, предоставя на мажоритарния собственик на " „Бромак”  Цветан Василев валути, чиято равностойност е грубо 205 млн. лв.. 

Съответно квесторите са извършили своите действия, изискали са документи от съответното дружество, не са получили, но са направили вътрешно разследване, резултатите от което са били изпратени на главния прокурор Цацаров. 

Разсъждавайки относно възможността за национализация на КТБ и задействане на процедура по възмездяване на вложителите чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките, Искров заявява: "При неизвестни документи за 3.5 млрд. в някаква част в кредитния портфейл трудно би могло да се направи изчисление и трудно би могло и министърът, и вие, и ние да се съгласим да дадем каквито и да е суми, без да има ясна и точна картина". 

В изказването си главният прокурор Сотир Цацаров категорично отхвърля твърдението, че одитът е опорочен от прокуратурата, тъй като кредитните досиета са били иззети от нея.

"Категорично мога да заявя следното: прокуратурата не е изземвала нито едно  кредитно досие в оригинал от Корпоративна търговска банка. Нещо повече, по изрично настояване на квесторите и по изрично настояване на трите одитиращи компании, за да могат те да работят, а самите одитори са заявили пред нашите прокурори и следователи, че отказват да работят с копия, ние сме процедирали по обратен начин, а именно, иззели сме копия на определен брой кредитни досиета, които са съответно заверени от банкови органи. Прокуратурата няма нито едно кредитно досие в оригинал", заявява Сотир Цацаров.

Отношение по повдигнатите въпроси взема и министър-председателят.

"Аз съм си написал тук от думите на г - н Искров, че нямат система по която да контролират подобни кредити и че сега и те разбират, както нас, и съм написал "ужас". Всички банки ли са така? ОК, мен ще ме убедите, аз съм добронамерен човек, ще пом оля колегите, ще подкрепим дадено решение, какъвто и пасив да ми струва. Обаче , ако това се случи утре на друго място, ако на трето, какви са ни гаранциите? Никой не може да ги даде. Аз действително благодаря и на Главния прокурор, но това е един криминален роман, който Чандлър прекрасно би написал за това", заявява иронично в изказването си Борисов. 

На 9 юни президентът Румен Радев разсекрети първата стенограма за КТБ, която е от 29 юни 2014 г. и е на разговорите от консултативна среща при президента Росен Плевнелиев. Конкретна информация за причините да се стигне до кризата на КТБ не е огласена.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини