Близо 200 полицаи са ранени при протестите в Хамбург

    Над 100 демонстранти от протестите срещу Г-20 в Хамбург са задържани, съобщи полицията в Туитър, предаде ТАСС. Германската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти хамбургската улица "Шултенблат", където съпроводените с насилие протести срещу срещата на Г-20 може да засенчат разговорите на световните лидери, предаде ДПА.

    "По последни данни са задържани 83 души, пратените в ареста са 19", каза полицията.

    Десетки хиляди души са се събрали в Хамбург да протестират срещу протичащата там среща на Г-20.

    Хамбургската полиция съобщи, че 196 полицаи са ранени при сблъсъците с демонстрантите, предаде Асошиейтед прес.

    Няма официални данни за ранените демонстранти. Противопожарната служба на Хамбург съобщи, че линейки са закарали 60 цивилни в болници, в това число 11 души, които пострадали тежко след падане от стена при опит да избягат от полицията.

    Местната полиция е поискала подкрепления от над 900 полицаи от други градове, за да овладее положението в Хамбург.

    Организаторите на вчерашните протести в Хамбург определиха акцията си като успех, предаде ТАСС. "Полицията ни би и ни атакува със сълзотворен газ и водни оръдия, но въпреки диспропорционалното насилие от страна на властите, ние не се предадохме. Можем да приемем този ден като наш общ успех", заяви представителят на антиглобалисткото движение BlockG20 Кристиан Бланк за в. "Хамбургер моргенпост".

    Бланк уточни, че макар и протестната акция официално да е завършила, по улиците остават много демонстранти. Полицията заяви, че протестиращите са замеряли полицаи с камъни и бутилки.

    Във втория и последен ден от срещата на Г-20, се очаква около 100 000 души да се включат в главната протестна акция, организирана на един от площадите на Хамбург.

    Източник: dariknews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини