За горещините изберете сурови плодове и зеленчуци

В горещините е препоръчително да намалим до минимум полуфабрикатите и готовите храни и да не прекаляваме с добавената сол, съветва д-р Георги Гайдурков.


1. Как да се храним в горещото време? 

Думата "калор" на латински означава топлина. Колкото по-концентрирана и технологично преработена е нашата храна, толкова повече излишна и рискова топлина тя ще поражда в тялото ни.

За здравия човек, лятото, въпреки високите температури, е естествен сезон, в който той трябва да се чувства комфортно. 

Нека намалим до минимум полуфабрикатите и готовите храни - тестени изделия, включително хляб, преработените меса и колбаси, добавените и особено термично обработените мазнини (последните са най-калоричният, топлинообразуващ нутриент).

Да дадем приоритет на суровите плодове и зеленчуци - салати, овкусени с лимон, зелени подправки, авокадо, прясно изцедените зеленчукови сокове (осигуряващи достатъчно соли, губещи се при изпотяването), зеленото смути.

Пълноценното хранене ще допълнят рибата, морските дарове и постните меса (пуешко и пасищно пилешко), щадящо приготвени, без пържене и желателно без добавени мазнини. 

2. Какви напитки ще препоръчате за разхлаждане на организма? 

Най-добрата естествена напитка е "живата", богата на ензими, минерали и витамини растителна тъкан. 

Можем да консумираме в свободно количество освен зеленчукови и прясно изцедени плодови сокове (фреш), за предпочитане от по-нискозахарни плодове: цитруси, боровинки, зелена ябълка и др. 

Вода приемаме свободно, но между храненията, като е желателно да редуваме изворна, минерална и трапезна вода. 

Въпреки повишеното отделяне на течности в топлото време, моят съвет е да не прекаляваме с добавената сол, тъй като тя, освен, че задържа излишна вода и води по този начин до отоци, особено в горещината, така също измества и обеднява тялото откъм другите необходими минерали. 

Най-пълноценните соли, в естествени балансирани комплекси, получаваме от зеленчуците (селъри-стъблена целина, краставица и др.) и соковете, приготвени от тях. 

3. Алкохолът допустим ли е? 

Относно алкохолът - разбира се, той е въпрос на доза и желание. Тук особено важи максимата, че дозата прави отровата.

При липса на медицински противопоказания, за ценителите, е препоръчително той да бъде до 100-150 мл неконцентриран алкохол (включително в подбрани коктейли с мента и др.) и до 50 мл концентрат (узо, мента и др.).

Желателно е алкохолът да се приема като аперитив, преди хранене и да не се смесва с храната. 

4. Вашето мнение за слънцезащитната козметика - помага ли наистина на кожата срещу силните слънчеви лъчи? С какво да се предпазваме от слънцето? 

Ако ние сме истински приятели на слънцето, няма да имаме нужда от слънцезащитни кремове и лосиони. Нашият естествено придобит още от пролетта тен е нашият предпазен филм, това са така да се каже натуралните "тъмни очила", които предпазват кожата от прекомерното ултравиолетово облъчване. 

Нека ползваме много прясно изцеден морковен сок - бета-каротинът съдържащ се в него, натрупан в кожата, отразява лъчите и предпазва, както от кожно изгаряне, така и от увреждане на ретината. 

Във всички други случаи важи правилото на постепенността. Ако все пак се налагат слънцезащитна козметика, нека тя да е натурална, без съдържание на петролни деривати. 

5. Подходящо ли е в горещините да се прави пречистване на организма или диета за отслабване? 

Топлото време е идеалният период, в който можем да направим прочистване на тялото или така наричаният днес детокс. 

Един период от няколко дни до седмица или десет дни на плодове, зеленчуци без добавена сол и мазнина, сокове, смути и сурови ядки в свободни количества ще се отрази благотворно и представлява най-простата, естествена и ефективна формула за здраве.

6. Трябва ли да спираме с физическата активност в горещините? 

Лятото у нас всъщност е сезонът, в който традиционно се е извършвал най-тежкият селскостопански физически труд. Това е периодът на най-активна обмяна в цялото растително и животинско царство. Човекът не прави изключение и е част от този естествен ритъм.

Тъкмо спортът е съвременната форма на тази естествена потребност от движение, особено в големия град. 

Когато се храним здравословно, спортът през лятото е най-лекото, приятно и отморяващо занимание! 

*****************
Д-р Георги Гайдурков завършва медицина към МА – София през 1985 г. Специализира нутрициология към Свободен медицински факултет с ръководител проф. Божидар Попов.
През 1995 г. завършва магистратура по психология към СУ „Св. Климент Охридски” със специалност клинична и консултативна психология.
Ученик е на Лидия Ковачева. 

Работи последователно в неотложно звено и бъбречно отделение към МБАЛ „Христо Ботев” – Враца и 12 години в Център по хемодиализа към МБАЛ „Св. Анна” – София.

От 2001 г. е ръководител на Консултативен център за безлекарствена терапия и личностна промоция „Санитас” – София.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини