Версия ”вътрешен човек” за запалването на крана

Една от основните версии, по която полицията работи е тази, че кранът, който демонтира паметника на НДК, е подпален от човек, преминал през загражденията.

Това заяви старши комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР. 

Работим по версията охранителят на крана, демонтирал паметника „1300 години България“, да е съпричастен към запалването му, поясни комисар Иванов. Той уточни, че 42-годишният пазач в момента се проверява, но все още е разглеждан в качеството си на свидетел на случилото се.

Другите версии, по които се работи са вандализъм или съпричастност на протестиращите срещу демонтажа на паметника "1300 години България". 

„Все още нямаме заподозрени по случая“, допълни Иванов. 

Сигналът в полицията е бил подаден най-напред от минувачи, след което охранителят е позвънил на телефон 112, което не е професионално, отбеляза Иванов. 

Ст. комисар Иванов поясни, че е направен първоначален оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани много сериозен брой служители. 

„Бяха иззети камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на т. нар. коктейл „Молотов“ извън огражденията. Това наложи извършване на повторен оглед днес, за да може да изясним причината на запалването“, коментира директорът на СДВР. 

Кранът, който демонтираше паметника „1300 години България“, беше подпален в 03.15 часа на 9 юли и ще бъде заменен с друг. Щетите са за около 1 млн. лева. 

Демонтирането на релефните фигури от паметника трябваше да приключи по график до 30 юни, но работата ще се забави със седмица заради палежа на крана. 

До демонтажа се стигна след решение на Столичния общински съвет. То датира от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор. След дългогодишни спорове преди дни Столичната община започна премахването му. 

Плановете на общината са на мястото на паметника да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това мястото ще е парково пространство. 

Срещу събарянето на паметника се обявиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите, БСП-София и десетки граждани. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини