Фондът за влоговете върна предсрочно още 30 млн. лева

Бюджетът вече е получил над 100 млн. лева лихви по заема.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши частично предсрочно погасяване в размер на 30 млн. лв. по заема, отпуснат от централния бюджет на 3 декември 2014 г., съобщи Министерството на финансите.

В края на 2014 г. се наложи държавата да помогне на фонда, за да се осъществи изплащането на защитените депозити на клиентите на КТБ. Тогава бе решено да ФГВБ да бъдат отпуснати "до 2 млрд. лева", а реално бяха усвоени 1.675 млрд .лева. 

Това е второто частично предсрочно погасяване по заема, с което общият размер на предсрочно погасената от ФГВБ главница достигна 1,175 млрд. лв., посочват от МФ. 

Фондът планира да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лева също преди падежа. Следващото частично плащане ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от фонда гарант първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на фалиралата КТБ. 

Лихвата по заема, отпуснат от бюджета, е 2,95 %, а лихвените плащания са веднъж годишно на 15 април.Договорът предвижда еднократно погасяването на задължението на 15.04.2020 г., но е предвидена и възможност за пълно или частично предсрочно погасяване. 

Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 г. възлиза на 104 572 246,58 лева.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини