Полуразрушената сграда на старото училище в Широка лъка става Музей на духовността

Изображение 1 от 3

    От години сградата на старото училище в Широка лъка, намираща се в двора на църквата "Успение на Пресвета Богородица", стои изоставена и се руши. За щастие навремето са я строили най-големите майстори в Родопите и затова все още не е рухнала съвсем, казва кметът на Широка лъка Васил Седянков. Състоянието й е трън в очите на само на жителите на родопското село, а и на стотиците туристи, които го посещават.
    Сега най-накрая сградата ще започне да се възстановява. Преди време тя стана собственост на Пловдивската митрополия, а преди броени дни митрополит Николай обяви пред журналисти, че проблемите, които са имали с Министерството на културата са решени и ремонтът най-после може да започне.
    В Широка лъка приветстват действията на Митрополията. Кметът допълва, че желанието на обществеността е сградата да се превърне в Музей на духовността. Проектът предвижда да се запази старият външен вид на училището, а вътре ще се изгради класна стая за неделно училище. В една от залите може да се постави постоянна изложба. "Имаме прекрасни картини на Владимир Рилски - известен художник, живял навремето и творил в Широка лъка, платната ги съхраняваме на две три места, около 30-40 платна мисля че имаме", казва Васил Седянков. В друга от залите ще се направи постоянна сбирка, посветена на Екзарх Стефан, както и на първите свещеници и учители в Широка лъка.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини