Хвойна се готви за Илинден, посреща светини – част от покрова и ризата на Света Богородица

Изображение 1 от 3

    Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, които пристигнаха в Пловдив, ще бъдат пренесени от Митрополитския храм „Св. Марина” в чепеларското село Хвойна на 20 юли. Тогава местната църква „Свети пророк Илия” чества 160 години от построяването си.

    В храма от 9 часа Знеполският епископ Арсений ще отслужи архиерейска Света литургия по повод храмовия празник на църквата, а светините ще бъдат изложени в храма за поклонение от вярващите. На Илинден в Хвойна от 11.30 часа е предвиден водосвет, а след това ще има и благословен курбан за здраве.

    Празникът на село Хвойна продължава и на 21-и и 22-и юли. В петък от 18 часа в салона на читалището ще бъде представена постановката на кърджалийския Театрално-музикален център „Нашенски мераци” по тектове на Чудомир. Входът е свободен.  А в събота от 19 часа е празничната програма „На мегдана”. Включени са фолклорни изпълнения на Танцов състав „Жарава”  и Фолклорна група „Рупчос” при НЧ „Н.Й.Вапцаров-1936” – с. Хвойна, както и на „Брюксел – Балкански оркестър”, с ръководител Никола Озьор. От 20.30 часа на площада в селото ще има народно веселие с оркестър „Марица”, с ръководител Хари Асенов.

    Кметството в Хвойна, читалището и църковното настоятелство канят всички на традиционния празник Илинден.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини