Общественици застават зад кмета за Синята зона, питат за дупките по улиците и за тротоарите

Изображение 1 от 3

    Два часа продължи работната среща между Обществения съвет, помощен орган към местния парламент, кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис и ръководството на местния парламент. Бяха обсъдени актуални за летния сезон проблеми, които са във фокуса на вниманието на обществеността. Общественият съвет изрази безрезервната си подкрепа за решението на Общинския съвет и усилията на градоначалника за създаването на Синя зона в Кърджали. Бе отчетено, че инициативата има своите противници и е необходимо единодействие на общинската администрация, местния парламент и неправителствения сектор за успешната ѝ реализация. Ръководителят на Обществения съвет Милан Миланов съобщи също, че обществениците на града ще станат инициатори на работни срещи на ръководството на общинска администрация, председателите на групите съветници с петимата народни представители от Девети кърджалийски многомандатен район, включително и зам.председателя на парламента Цвета Караянчева. Бе подсказана възможността за подобна работна среща и с директорите на държавните институции. Целта е да извадим наболелите проблеми от сферата на политическото говорене и всички да търсим решение в услуга на гражданите, подчерта Миланов.

    Кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа и ръководителят на Обществения съвет Милан Миланов излязоха с обща позиция относно ролята на Обществения съвет. Като неправителствена организация и помощен орган на ОбС, представляващ интересите на широк кръг от обществеността, да бъде партньор и коректив на общинска администрация.

    Бившият народен представител Мустафа Ахмед подчерта необходимостта от формулиране и популяризиране на ясни правомощия на Обществения съвет. Не бива да остава съмнението, че тази неправителствена обществена структура цели да изземе прерогативи на местния парламент, категоричен бе Мустафа Ахмед.

    Зам.-ръководителят на Обществения съвет и омбудсман Расим Муса подчерта, че в случая става дума за доверие между общественост, местен парламент и кмет. Въпросите се поставят открито, няма задкулисни действия. Бихме желали да има повече контрол върху изпълнението на общинските наредби, които са добри. Има и добри намерения за тяхното изпълнение, но са необходими обществени усилия за контрол, каза още Расим Муса.

    Председателят на местният парламент Раиф Мустафа бе категоричен, че Общественият съвет не може да измести Общинския съвет, чийто членове носят политическа отговорност. Без санкцията на Общинския съвет и кмета, нито едно предложение на помощния орган не може да стане факт, категоричен е Раиф Мустафа.

    Кметът Хасан Азис бе ясен: От създаването на Обществения съвет подкрепих идеята. Очаквам тази неправителствена, гражданска формация освен коректив, да бъде и партньор. Много идеи на общината изискват обществена подкрепа. Искат и рационални предложения за решения. Направете ги. Ние винаги сме били отворени за гласа на обществеността, подчерта градоначалника.

    В тази връзка обществениците поставиха на кмета три групи въпроси, които според тях са от значение през летния сезон, а и след приключването му. Знаем, че по много от тези въпроси се работи усилено и бихме искали да получим информация от първа ръка, подчерта Миланов. Той поиска информация за това какво се прави по отношение на дупките по улиците и за тротоарите. Какви мерки са набелязани за организацията на движението и паркирането и как се контролират общинските наредби и преди всичко за обществения ред и опазването на общинското имущество.

    Кметът инж. Хасан Азис и неговият екип отговориха на поставените въпроси. Градоначалникът посочи, че им готовност да се се оформят коренищата на дърветата на тротоарите, а след това да се пристъпи към ремонт. Това ще стане след обновяване на системата на уличното осветление. 380 000 лева има за дупки и хоризонтална маркировка. Тече обществената поръчка. Кметът е поискал среща с директора на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов за опазване на парковете и общинското имущество. Той бе категоричен, че създаването на Общинска полиция на този етап не е по силите на общината. Градоначалникът също така информира за стъпките, които предприема за предвижване на решението за Синя зона.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини