Обама бил готов дори с войска да спасява изборите от хакери

През октомври м.г. Белият дом съставил план как да противостои на евентуална кибератака в деня на президентските избори, пише автор на сп. „Тайм“.

Оповестен вчера, този план ще е централна тема в броя на списанието с дата 31 юли т.г.

Заглавието на корицата е „Тайният план да се спре изборният заговор на Путин“. Тя е илюстрирана със стилизиран портрет на Путин, който внушава едновременно нещо като „човек в сянка“, информационни символи (т.е. хакерство) и човечета (избиратели).

15-страничният план, одобрен от Обама, включвал извънредни мерки, например пращане на въоръжени федерални агенти по изборните бюра, мобилизиране на част от военните, както и подемането на усилия за контрапропаганда.

Планът, според автор на „Тайм“ отразява колко много е успяло „руското усилие да се подкопае общественото доверие в избирателната система на САЩ“. Според американската разузнавателна общност именно такава била първостепенната цел на „руската операция“ - удар по доверието в „демократичния процес в САЩ“.

Като аргумент американското списание цитира анкета на „Галъп“ момента на изборите. Според резултатите от нея само 30% от американците вярвали в честността на изборите, докато 69% нямали доверие.

"Халюциногенно..."

На предварително рекламираната публикация на „Тайм“ остро реагира днес наблюдател на РИА Новости в статията „Злият Путин на корицата на „Тайм“.

„У американския жител не остават никакви съмнения – пише Игор Пшеничников – руснаците са „разбили“ президентските избори в САЩ и са довели на власт Доналд Тръмп. И зад всичко това стои президентът Путин. Жителят зад океана главата си дава, че това е така...“

„Но в Америка, изглежда, няма кой обективно да оцени всичко... - пише авторът. - В съзнанието на голямото мнозинство американци халюциногенният дим от медиите е размесен с местната действителност, която сама по себе си често е сюрреалистична.“

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини