"Хъбъл" засне галактики, които теглят въже

Космическият телескоп "Хъбъл" на НАСА и ЕКА е заснел гравитационно "теглене на въже" между три турбулентни галактики, в резултат на което една от тях може да бъде разкъсана, съобщи в. "Дейли мейл".

Всъщност, изходът отдавна е решен, тъй като епичната битка на живот и смърт се води в съзвездието Южна Риба, на 100 милиона светлинни години от Земята. Новата снимка е направена с "Адвансд камера фор сървейз" на телескопа и дава възможност на астрономите да следят движението на газовете от галактика до галактика, разкривайки сложното взаимодействие сред тях.

Докато NGC 7173 и NGC 7176 изглеждат гладки и елиптични, NGC 7174 е "осакатена" спирална галактика, чиито близки съседи я дърпат. В миналото тя може да е изглеждала като детска въртележка и да е приличала на Млечния път.

Експертите от НАСА смятат, че NGC 7174 ще бъде погълната от елиптичните си съседи, вследствие на което ще протече бурен процес на образуване на нови звезди. В края на краищата елиптичните галактики също ще се слеят в една-единствена супергалактика, многократно по-голяма от нашата.

Въпросните три галактики са част от стегнат куп от 16 галактики, много от които са джуджета. Галактичният куп се нарича "Компактна група Хиксън 90" на името на астронома Пол Хиксън, който пръв е съставил каталог на тези малки галактични купове през 80-те години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини