18 °C

Компания имплантира чипове на служителите си

Всички сме чували, че роботите ще превземат работните ни места, но може би съществува начин да предотвратим това безрадостно бъдеще, като се превърнем в киборги.

Компания от Уисконсин стана първата в САЩ, имплантирала чипове на служителите си. Очаква се други 50 души от персонала да бъдат доброволно чипирани следващата седмица.

Инициативата, която няма задължителен характер за служителите на Three Square Market, предвижда имплантиране на чипове за радиочестотна идентификация в ръцете на персонала – между палеца и показалеца.

След имплантиране на големия колкото оризово зърно чип, служителите ще имат възможност да извършават рутинни офис задачи с едно движение на ръката.

Технологията за радиочестотна идентификация ще управлява всичко – от покупките в офиса, до отваряне на врати, използването на копирна машина, влизането на служителите във фирмената система, разкодирани на телефони, споделяне на визитни картички, съхранение на медицинска/здравна информация, ще се използва и за плащане чрез терминали за радиочестотна идентификация.

Чиповете са подобни на тези използвани понастоящем в кредитните карти, мобилните разплащателни системи и маркировките за животни.

Същия вид човешки импланти попаднаха в новините по-рано през годината, когато бяха представени на служителите на швеската компания Epicenter.

Когато персоналът на Three Square Market бил информиран за програмата, той реагирал със смесица от неохота и въодушевление. В крайна сметка над половината от 85-те служители се съгласили да участват.

Разходите за имплантите са 300 долара на човек. Компанията твърди, че инвестицията се отплаща, като най-облагодетелствани ще са самите служители – на тях вече няма да им се налага да носят ключове, идентификационни карти или смартфони за идентификация в други системи.

От гледна точка на сигурността и страховете на хората, че работодателят им би могъл да следи движенията им, изпълнителния директор на Three Square Market Тод Уестбай обяснява, че чиповете нямат GPS компонент и са защитени от хакерство, защото са криптирани като кредитните карти.

За да демонстрира сигурността на технологията Уестбай обяснява, че на съпругата и децата му също ще бъдат имплантирани чипове следващата седмица.

Ако служителите на компанията по-късно променят решението си, имплантите ще бъдат отстранени, това обаче може да не се окаже достатъчно за разсейване на тревогите, касаещи сигурността.

Макар чипът да не може да проследи местоположението на работниците, той предоствя на работодателя огромно количество информация за дейността на служителя – колко често почива или използва тоалетна, каква храна си купува и други подобни.

Сама по себе си тази информация може да изглежда безобидна, но е възможно предаването и на работодателя да причини известни проблеми някой ден – да не споменаваме как проблемите с неприкосновеността на личния живот ще се увеличат с развитието на технологията.

“Множество неща се правят с най-добри намерения, но понякога намеренията се променят”, казва основателят на CyberScout Адам Левин.

“Оцелели сме години наред като вид без да се налага да ни имплантират чипове, има ли някаква конкретна причина това да се прави сега ? ...Всеки трябва да реши за себе си, от каква част от личната си неприкосновеност и безопасност е готов да се откаже в името на удобството”, допълва той.

Източник: sciencealert.com
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
16 юли 2020
Последни новини