Няма да върнат изоставеното бебе на майката

4-месечният Александър, който вчера бе изоставен на детска площадка в столичния жк "Младост 1", няма да бъде върнат на майката.

Това заяви пред БНТ д-р Емил Тодоров, директор на дирекция "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане. 

В момента момченцето е настанено в неонатологията на Специализирана болница за активно лечение по детски болести в сравнително добро общо състояние. Сигналът за изоставеното бебе беше подаден на тел. 112 в 14.25 ч. вчера. Малко по-късно самата майка - 38-годишната Мария Иванов, се обадила на тел. 112. 

След разпита в 7-мо РПУ жената заяви пред журналисти, че липсата на пари е причината да изостави детето си. Тя мислела, че оставяйки бебето си като кученце, ще го приберат добри хора. Майката, която живее в софийското село Габра, коментира, че е нямала друг избор, била е в шок и изрази съжаление за стореното. Мария Иванова поиска детето си обратно. 

Това обаче няма да се случи поне в близкия месец, обясни д-р Тодоров. 

"Първоначално спрямо детето, след като бъде изписано от болницата, ще бъде предприета мярка за закрила. Усилията ни ще бъдат насочени към настаняване на детето по възможност при близки и роднини. Ако се изчерпа тази възможност, най-вероятно ще търсим варианти как да бъде настанено при приемно семействоКрайна мярка е настаняване в дом за деца", допълни директорът на "Закрила на детето". 

По думите му, ако майката Мария Иванова иска да си върне детето, първо тя трябва да изрази това си желание писмено до съответната Дирекция "Социално подпомагане". След това социалните служители ще направят конкретно проучване дали тя има капацитет и условия да се грижи за сина си. 

"Процедурата ще отнеме най-малко месец, защото в рамките на проучването се търсят всякакви възможности за това дали майката би могла да се грижи за детето. Има ли наличие на някакви дефицити и необходимо ли е да бъде насочена към социална услуга", обясни Емил Тодоров.

Той каза още, че подобни случаи има по 2-3 годишно. По думите му, най-често това са родители с нисък образователен ценз, които живеят в условия, които не са добри за отглеждане на децата. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини